Afbeelding
Dick Baas

Column politiek: O Canada!

30 april 2024 om 06:00 Column

Het is 79 jaar geleden dat Nunspeet en grote delen van Nederland werden bevrijd door Canadese soldaten. Het is 19 jaar geleden dat ik ben getrouwd met de kleindochter van één van die soldaten. Afgelopen 19 april woonden we in de regen en de kou bij het Canadese monument aan de Laan in Nunspeet de herdenking bij. 

Deze week staan we stil bij degenen die hun leven hebben gegeven om een vijand te verjagen die door een politieke beweging in ons buurland was ontstaan. Een beweging die gewone mensen had omgetoverd in een niets ontziend leger dat anderen onderdrukte omdat ze niet tot de juiste natie behoorden. Deze beweging maakte gretig gebruik van een verarmd en verdeeld Duitsland waar velen het gevoel hadden dat er niet naar hen geluisterd werd en die maar al te graag geloofden in iemand die beloofde het land weer in haar oude glorie te herstellen. Zelfs als dat ten koste ging van anderen. Klinkt bekend?

De opa van mijn vrouw had tijdens de oorlog de liefde van zijn leven ontmoet. Een Groningse jongedame uit Haren. Nadat hij terug was in Canada spaarde hij het geld bij elkaar dat nodig was om haar naar Canada te halen. Ze trouwden en kregen twee zonen. De oudste is mijn schoonvader. 

Door een speling van het lot en mijn blauwe ogen is de kleindochter van deze soldaat neergestreken in een vreemd land, waar een deel van haar familiegeschiedenis ligt. Ze kwam als vreemdeling in een land waar je voor een deel uit voortgekomen bent. 

Als ik het je niet verteld had, had je het niet geweten. Is dat niet waar het vaak begint? Hoe had je dan tegen mijn vreemdelingenvrouw aangekeken die ongemerkt voortkomt uit één van de bevrijders van ons land? Het is zelfs zo dat haar beide grootvaders in Europa gevochten hebben voor onze vrijheid. Voor hen was vrijheid geen holle frase. Wij nemen vaak van alles aan over vreemdelingen die we niet kennen. Vreemdelingen in een AZC, Polen, Oekraïners, Marokkanen.

Laten we in deze week van gedenken de moeite nemen om een vreemdeling te leren kennen. Wie weet ontstaat er iets moois...

Henny Zijlstra
burgerraadslid CDA Lokaal

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie