Afbeelding
Wijnand Kooijmans

Veel belangstelling voor herdenking in Nunspeet

20 april 2024 om 11:13 Maatschappelijk

Regen en wind moesten de talrijke bezoekers trotseren van de herdenking dat Nunspeet 79 jaar geleden werd bevrijd door een regiment van de Lord Strathcona’s uit Canada. Met een kranslegging door burgemeester Céline Blom en wethouder Wichert Stoffer namens het gemeentebestuur van Nunspeet, een vertegenwoordiger van de Britse ambassade en Cees de Kovel en Paul Gommers namens het comité Thank You Canada. 

Wijnand Kooijmans

Het monument is geadopteerd door de christelijke basisschool De Morgenstern in Nunspeet. Leerlingen van deze school hesen de Nederlandse en Canadese vlag, droegen een gedicht voor en legden bloemen bij het Canadese monument aan de Laan. Muziekvereniging Harmonie speelde het Canadese en volkslied en het Wilhelmus en bracht voor en na de plechtigheid koraalmuziek ten gehore. Burgemeester Blom wees erop hoe door de bevrijding er een gitzwarte periode van vijf jaar van geweld, angst, wanhoop, onderdrukking en vervolging ten einde kwam. “Dat nooit weer” werd toen gezegd. Maar iedere dag worden in het nieuws de verschrikkelijke beelden van oorlogsslachtoffers, van agressie, geweld en wanhoop getoond.

Wereldwijde vrede lijkt, zo gaf ze aan, een onmogelijk doel, dat buiten ons bereikt ligt. “Maar ik ben ere van overtuigd dat de weg naar vrede begint in onze eigen gemeenschap, ins ons hart. Wereldwijde vrede is niet alleen de afwezigheid van oorlog. Het is de aanwezigheid van vrijheid en gerechtigheid, de triomf van hoop over wanhoop en het geloof dat we daarin meer kunnen bereiken dan alleen.”

Ze riep de aanwezigen op zich of zijn of haar plek in te zetten voor vrijheid, respect, duurzaamheid, inclusiviteit en solidariteit, waarden die de bouwstenen vormen voor vrede op een grotere schaal. “Een vriendelijk gebaar naar een buurman, respect voor elkaar, het afwijzen van discriminatie, omzien naar elkaar of het onderwijzen van onze kinderen over het belang vrede en vrijheid.”

Door jongeren te betrekken bij de herdenkingen worden de verhalen en lessen uit het verleden levend gehouden. “Het onderwijst hen over de gruwelen van oorlog, de impact van discriminatie en het belang van opkomen voor wat juist is.” Om die reden was ze blij met de aanwezigheid van de leerlingen van de Morgenstern. “Jongens en meisjes, jullie zijn de hoeders van onze herinneringen en de bouwers van een toekomst waarin we de lessen van het verleden nooit mogen vergeten.”

“We herdenken in stilte. Maar we vieren ook vol overtuiging onze vrijheid. De vlam van de vrijheid moet blijven branden als een helder en onwankelbaar symbool van onze vastberadenheid en onze hoop. Wij zijn de bewakers van deze vlam, en het is onze verantwoordelijk om het licht levend te houden voor onze kinderen en alle generaties die volgen. Daarom herdenken we. Ieder jaar opnieuw!”, aldus burgemeester Blom.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie