Afbeelding ter illustratie.
Afbeelding ter illustratie. Shutterstock

Harde kritiek SGP op afsluiten wegen in natuurgebied Vierhouten

11 maart 2023 om 08:02 Politiek

De afsluiting van wandelpaden door Staatsbosbeheer in Vierhouten leidt tot veel onbegrip bij de bewoners. Daarnaast is het voor de fractie van de SGP in de Nunspeetse gemeenteraad reden schriftelijke vragen te stellen aan het college van burgemeester en wethouders.

Wijnand Kooijmans

Vooral de afsluiting van de route Hendrik Mouwenveld valt verkeerd bij veel inwoners. Staatsbosbeheer geeft op een bord aan dat het gaat om het wild meer rust te gunnen. Tegenstanders van de afsluiting verwijzen naar een motie die in 2013 werd aangenomen door de raad waarin verzet werd aangetekend tegen het afsluiten van de wegen. Desondanks ziet men steeds meer toegangspaden tot de natuur afgesloten worden.

Dat baart ook Gerrit Polinder van de SGP grote zorgen. “We hebben de afgelopen jaren meerdere keren de vinger gelegd bij de steeds verdere inperking van de toergang tot de natuur. In onze optiek gaat goed zorgen voor de schepping heel goed samen met het bewonderen ervan. We zien de laatste jaren onder druk van de provincie steeds meer plannen die de toegang tot de natuur juist inperken. Dat vind ik een zeer kwalijke ontwikkeling.”

Bij het vaststellen van de plannen over recreatiezonering was, zo vindt collega-raadslid Gerrald Bronkhorst, het tegenovergestelde juist afgesproken. “Toen is aangegeven dat bepaalde gebieden zouden worden afgesloten zodat elders meer mogelijkheden zijn om paden open te houden en soms kleinschalige evenementen toe te staan. Juist in de gebieden waar dat over ging worden nu paden afgesloten. Dat vinden we onbegrijpelijk en komt onbetrouwbaar over.”

De beide raadsleden hebben het college om opheldering gevraagd en willen dat het gesprek met Staatsbosbeheer wordt aangegaan om uitleg te krijgen over de recente afsluitingen. Het college wordt gevraagd zo snel mogelijk te komen met een visie over de toegang tot de natuur. 

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie