Een aantal van de kinderen in Indonesië.
Een aantal van de kinderen in Indonesië.

Echtpaar Stok uit ‘t Harde steunt kindertehuis in Indonesië: ‘Zo hebben ze de kans op een betere toekomst’

9 februari 2024 om 06:00 Maatschappelijk

Peter en Catharina Stok wonen sinds september 2020 in ‘t Harde en ze brengen graag stichting INDO onder de aandacht. “Al tien jaar steunen wij een christelijk kindertehuis in Makassar-Sulawesi-Indonesie, met de toepasselijke naam Cipta Generasi Baru (schep een nieuwe generatie). Dit jaar is een jubileumjaar voor de stichting.”

Barry Wensink

Om met de deur in huis te vallen, waarom steunen jullie een tehuis in Indonesië?

“Je zou kunnen zeggen dat die kinderen toch beter thuis kunnen blijven om daar gesteund te worden. De realiteit in Indonesië ligt toch veel genuanceerder. In Indonesië heten die tehuizen ‘panti asuhan’ en in het Nederlands is dat ‘Opvoed tehuis’. Ze vervullen een belangrijke taak in de Indonesische samenleving.”

Het echtpaar Stok geeft aan dat Indonesië een enorm groot land is en wel 45x Nederland. “Het bestaat uit ruim 12.000 eilanden. Gezinnen op het platteland, ver weg van de grote steden, zijn vaak arm en kunnen daardoor hun kinderen geen goede scholing bieden. Ze gaan na de lagere school al werken en vervallen later vaak in armoede. De ‘Panti’s’ zijn in de grote steden van Indonesie te vinden, waar alle voorzieningen zijn.”

En verder: “Kinderen die door hun ouders ernaar toe gebracht worden, zijn verzekerd van een veilig onderkomen, goede opvoeding, medische zorg, eten, drinken ,kleding en scholing. En dat tot en met hun 18e jaar. In die periode kunnen ze het voortgezet onderwijs afronden. Op die manier hebben ze kans op een betere toekomst.”

De twee inwoners van ‘t Harde reizen jaarlijks naar Indonesië om het sponsorgeld op een goede manier te besteden. Dit vindt plaats in nauwe samenwerking en met wederzijds respect met de leiding van het tehuis. “Eén op één sponsoring werkt geweldig. Geen kantoorkosten, geen strijkstokken. Dat heeft, na jaren sparen door Nederlandse- en Indonesische sponsors, gezorgd voor een nieuw gebouw met fatsoenlijke slaapzalen en sanitaire ruimtes. Deze panti werkt hard om zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn door middel van eenden fokken, vis kweken en veel groenten verbouwen”, zeggen Peter en Catharina.

Hoe zijn jullie betrokken geraakt bij de stichting?


“Dat is een mooi verhaal. Ik ben kraamverzorgster van beroep en was destijds in een dominees gezin in Zwolle aanwezig bij de geboorte van hun drie kinderen. Na de werkperiode vroeg de man of hij mocht bellen als de vierde op komst zou zijn. Dat gebeurde twee jaar later met daarbij de opmerking dat ze een verhuizing achter de rug hadden. Ik gaf aan dat ik overal naar toe rij met m’n autootje, maar toen bleek het in Indonesië te zijn”, zegt Catharina. Het gezin was dan ook voor een periode van zeven jaar uitgezonden naar een gemeente in Rantepao-Sulawesi, het vroegere Celebes.

Het is de wijze waarop Peter en Catharina Stok in aanraking zijn gekomen met de panti’s in Indonesië. Tien jaar geleden hebben ze drie sponsordochters aangenomen, te weten Juni, Wati en Sri en inmiddels zijn ze respectievelijk 15, 18 en 20 jaar. ”Juni is in Makassar september 2021 begonnen met een 4-jarige universitaire studie rechten. Zonder sponsor is dit onbereikbaar voor panti-kinderen. Het gemiddeld loon in Indonesië is maar 250 euro per maand. Met hulp van Nederlandse sponsors studeren er inmiddels acht panti-kinderen aan de universiteit in Makassar, een miljoenenstad op Zuid Sulawesi. Twee studenten zijn in 2022 afgestudeerd in medicijnen en informatica.”


Hoe nu verder?

“In mei komen er weer twee tieners in aanmerking voor een universitaire vervolgstudie. We zijn op zoek naar nieuwe sponsors. Zelf een kind sponsoren, en daar ook persoonlijk contact mee hebben, is mogelijk.” Het echtpaar geeft aan dat de universiteitskosten 400 euro per semester per jaar bedragen. “De studie is vier jaar en bestaat uit acht semesters. Donaties in de algemene sponsorpot zijn welkom en belangrijk om ons werk te kunnen doen. De panti is afhankelijk van giften van sponsors. Wij komen graag een powerpoint presentatie geven bij scholen, verenigingen en clubs met als doel sponsorgeld op te halen.”

Zondag 18 februari vanaf 09.30 uur is er een benefietdienst in het dorpskerkje van Kamperveen

Info: 06-47557316.

 Een foto van een onderkomen in het land hier ver vandaan.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie