Waarnemend voorzitter Jan Schonk ziet toekomstkansen voor het dorpshuis
Waarnemend voorzitter Jan Schonk ziet toekomstkansen voor het dorpshuis Wijnand Kooijmans

Voortbestaan dorpshuis De Wieken staat op het spel

25 februari 2024 om 06:01 Maatschappelijk

Het voortbestaan van het dorpshuis De Wieken in Hulshorst wordt ernstig bedreigd. Er zijn ingrijpende maatregelen nodig, zo zegt interim-voorzitter Jan Schonk, om te voorkomen dat het huidige bestuur per 1 juni de deur op slot draait.

Wijnand Kooijmans

Een eerste aanzet tot het behoud van het dorpshuis moet vrijdag 1 maart worden gegeven. Dan wordt door het Nunspeetse college van burgemeester en wethouders de vraag gesteld hoe inwoners en organisaties de toekomst van het dorpshuis zien. Dit tijdens een inloopavond die om half acht ’s avonds begint en duurt tot half tien. De leiding berust bij wethouder Mark van de Bunte.

Schonk heeft de taken overgenomen van Reinard Olthuis die als voorzitter is vertrokken. “Ik had bij mijn aantreden als bestuurslid niet verwacht dat ik ook als beheerder en vrijwilliger zou moeten optreden. En dat geldt voor meer bestuursleden.”

Na het aftreden van Olthuis heeft het bestuur zich beraden over de toekomst van het dorpshuis. “Wij zijn er in de afgelopen periode niet in geslaagd die doorstart met het dorpshuis te maken die we hadden gehoopt. Dat betekent dat je op zoek moet naar mogelijkheden op basis van dat het dorpshuis kan blijven bestaan.”

Dat heeft er toe geleid dat het bestuur heeft besloten te stoppen per 1 juni. Jan Schonk: ‘Als bestuur hebben wij wel de indruk dat het dorpshuis levensvatbaar is. Voorwaarde is wel dat er een nieuw bestuur komt, een beheerder en voldoende vrijwilligers. Daarnaast is draagvlak nodig van de verenigingen en moet de gemeente Nunspeet financieel over de brug komen.”

“Draagvlak van de verenigingen en maatschappelijke organisaties is belangrijk. Wanneer de buurtvereniging Hulshorst ervoor kiest Koningsdag te houden samen met de voetbalvereniging, dat gaat dit ten koste van het voortbestaan van het dorpshuis. Als bestuur hebben wij aangegeven terug te willen treden wanneer een nieuwe voorzitter de tijd wil om eigen mensen als bestuurslid om zich heen te verzamelen.”

Dat er potentie is voor het voortbestaan heeft, zo zegt Schonk, het concert bewezen dat anderhalf week geleden is gehouden in het dorpshuis en honderdtwintig belangstellenden trok. “Het heeft mij drie dagen gekost maar wel energie gegeven. Dit soort activiteiten zouden in de toekomst vaker moeten plaatsvinden.” 

Indien men stopt geeft het huidig bestuur aan rekening te houden met de belangen van de huidige huurders.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie