De bieb helpt bij digitale zaken.
De bieb helpt bij digitale zaken. Bibliotheek Noordwest Veluwe

De bibliotheek helpt bij DigiD en aangifte

12 maart 2024 om 06:00 Maatschappelijk

Het is maart en dat betekent dat we onze belastingaangifte weer kunnen doen. Dit kan door in te loggen met DigiD, je ‘digitale identiteit’. Deze manier van inloggen bestaat al sinds oktober 2004, maar velen gebruiken de DigiD pas daadwerkelijk sinds de mogelijkheid om digitaal belastingaangifte te doen. 

Marliz Schouten

Voor mensen die zijn opgegroeid met internet is het gebruik van de DigiD best eenvoudig. Maar er is ook een grote groep die elk jaar weer opziet tegen het moment dat ze hun DigiD moeten gebruiken. Alle inwoners die zich nog niet zeker voelen in het gebruiken van de DigiD, kunnen terecht in de bibliotheken van Nunspeet en Elspeet.

De overheid besloot tien jaar geleden dat zoveel mogelijk dienstverlening (ook) digitaal moest worden aangeboden. Dit maakt veel dienstverlening efficiënter, past in de verwachting van de digitaliserende, moderne samenleving en is minder belastend voor het milieu. Maar met de komst van de DigiD werd het ook een overheidstaak iedereen in Nederland te helpen om hun digitale vaardigheden te vergroten. Want jong en oud moet in staat zijn zelfstandig hun overheidszaken met een DigiD te regelen. Samenwerking werd gezocht met alle bibliotheken in Nederland. Zo ontstond er een landelijk dekkend netwerk van plekken waar iedereen kan leren omgaan met computers, internet en websites van de overheid.

Om met vertrouwen je eigen zaken te regelen op websites van de overheid, zijn een aantal basisvaardigheden nodig. Naast het begrijpen van de teksten en handelingen op deze sites, is het belangrijk om te weten hoe je veilig kunt internetten. Daarom besteedt de bibliotheek meer dan ooit aandacht aan laaggeletterdheid, internetvaardigheden en het herkennen van internetcriminaliteit. 

In de bibliotheek helpen medewerkers en vrijwilligers bij het aanmaken van de DigiD, het activeren van sms-controle en de installatie van de DigiD app. Ter voorbereiding op de digitale belastingaangifte kunnen inwoners ook meedoen aan een gratis cursus DigiD. Deze cursus duurt tweeënhalf uur en deelnemers hoeven geen lid te zijn van de bibliotheek. Informeer in de bibliotheek voor de cursusdata.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie