Evelien en Hetty van Sportief ouder worden.
Evelien en Hetty van Sportief ouder worden. Monique Branse

Sportief Plus: vitaal oud worden

16 maart 2024 om 06:00 Maatschappelijk

Zorgen voor en met elkaar. De gemeente Nunspeet kent veel inwoners die zich inzetten voor een ander. In deze terugkerende rubriek maken we kennis met deze betrokken mensen, zowel jong als oud(er) en alles daartussenin. Dit keer een gesprek met Evelien van den Berg en Hetty Baas. 

Monique Branse

Sportief Plus van Stichting Welzijn Nunspeet biedt senioren de mogelijkheid om samen te sporten. In de lessen spelen het sportief fit worden en blijven en met plezier samen sporten een belangrijke rol.

Veelzijdig bewegingsaanbod 

Hetty vertelt: “Mensen voelen vaak een drempel om te beginnen met bewegen of sporten, maar iedereen die mobiel is, kan met zijn of haar lichamelijke capaciteiten aan deze les deelnemen. Het doel is om deze capaciteiten te behouden en te verbeteren. Dat proberen we, eventueel met aangepaste materialen, te bereiken door een veelzijdig bewegingsaanbod. Daarbij ligt de nadruk op spierversterkende oefeningen, conditietraining en verschillende vormen van sport en spel. Daarnaast hebben we veel aandacht voor valpreventie.”

Gelukkig kan ik daarvoor voldoende putten uit mijn vooropleiding aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding en andere opleidingen die gericht zijn op sport en bewegen voor senioren.”     

Welzijn en zelfredzaamheid

Evelien gaat verder: “Bewegen of sporten draagt bij aan het welzijn van ouderen. Voor hun lichaam, geest, sociale contacten en zelfredzaamheid. Ook geheugentraining, valpreventie en beter in balans zijn krijgen de aandacht.”

Passie voor bewegen

Hetty: “Mijn motto is: met plezier bewegen, doet bewegen! Niet iedereen weet precies wat ze fysiek aankunnen, dus ik houd dat goed in de gaten. Na verloop van tijd zie je echt een verschil. De deelnemers krijgen meer inzicht in hun lichamelijke mogelijkheden. Het goed kunnen bewegen is van groot belang voor de zelfredzaamheid, een vereiste om langer zelfstandig thuis te kunnen wonen. Daarnaast stelt het ouderen in staat sociale contacten te kunnen onderhouden, zoals even buurten of samen wandelen of fietsen. Bewegen is niet alleen goed voor het lichaam, maar ook voor de geest! Deelnemers met minder mobiliteit kunnen deelnemen aan of doorstromen naar de Zit-Fit lessen. Deze lessen worden gegeven door Ina de Wilde, een gekwalificeerde docente.”

Doe mee

De Sportief Plus lessen vinden plaats in het Sportief Recreatiecentrum de Wiltsangh op maandagochtenden van 9.00 tot 11.00 uur en op donderdag van 16.30 tot 17.30 uur. Kosten bedragen 6 euro per les. 

De Zit-Fit lessen vinden plaats in wijkgebouw de Rank, Prins Bernhardstraat 17 in Nunspeet, op dinsdagochtend van 10.00 tot 10.45 uur. Kosten zijn 4 euro per les.

Meer informatie of aanmelden: 0341-252020 of www.welzijnnunspeet.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie