Gerdine van Engelen, welzijnsconsulent (mantelzorg, verlies en rouw).
Gerdine van Engelen, welzijnsconsulent (mantelzorg, verlies en rouw). Monique Branse

Het Venster Nunspeet biedt troost en begeleiding bij rouw

5 maart 2024 om 13:15 Zakelijk

Het Venster Nunspeet is een plek voor troost en begeleiding in tijden van rouw. Na het verlies van je gezondheid en/of een dierbare verandert het leven op een ingrijpende manier. Gevoelens van pijn, gemist en rouw worden een onderdeel van de dagelijkse realiteit. We spreken Gerdine van Engelen, welzijnsconsulent (mantelzorg, verlies en rouw) voor de rouwspecial van deze krant.

Monique Branse

“Bij het Venster bundelen we de krachten met bijvoorbeeld Hospice De Regenboog om ondersteuning te bieden aan een ieder in de rouw. Onze lotgenotengroep bestaat uit zes bijeenkomsten. Een eerste kennismaking en dan vijf themabijeenkomsten. Vooral een veilige plek met ervaringen te delen en elkaar te ondersteunen in de rouw. Voor mensen die kanker hebben (gehad) organiseren wij, samen met Care for Cancer, informele bijeenkomsten elke eerste dinsdag van de maand. Of het nu gaat om gezamenlijk koffiedrinken of het samen verkennen van thema’s, bijeenkomsten die verbinden. Wij merken dat de bijeenkomsten veel impact hebben op de deelnemers en steun geven”, geeft Gerdine van Engelen aan.

Het Venster kan advies en begeleiding bieden ook voor mantelzorgers, op het gebied van palliatieve en terminale zorg. Vrijwilligers van de terminale thuisondersteuning kunnen ondersteunen in waken en de vrijwilligers van de service vervangende mantelzorg kunnen overdag ondersteunen. Daarnaast organiseren we ook voor de inwoners van Nunspeet, Hulshorst, Vierhouten en Elspeet bijeenkomsten rondom dit thema, samen met Hospice De Regenboog. Op 14 mei een avond over rouw en wat rouw doet met je lichaam.” 

Rouw en verlies heeft altijd een grote interesse gehad van Gerdine van Engelen. Wat houdt rouwenden bezig, waar is behoefte aan en hoe kun je hen ondersteunen. “Een aantal jaar geleden heb ik besloten de studie Verlies en Rouw op te pakken om zo meer te kunnen betekenen voor onze cliënten. Het is mooi dat het aansluit bij onze samenwerkingspartners. Ik begonnen ooit als vrijwilliger ingestroomd en mag nu onderdeel uitmaken van het team bij Het Venster. Een mooie baan vol zingeving en betekenis.”

“In samenwerking met Stichting Welzijn Nunspeet, de gemeente Nunspeet en de beheerder van de begraafplaats hebben wij bijzondere ontmoetingen gehad. In de maand december waarin het gemis vaak intenser wordt, zijn we aanwezig geweest met koffie, thee en warme chocolademelk. Een warme uitnodiging voor een gesprek en/of aandacht. Wat begon als een pilot krijgt zeker een vervolg. Het werd zeer gewaardeerd.”

Vragen rondom zorg, wonen, welzijn, rouw- en verlies? Wees welkom, de welzijnsconsulenten staan voor je klaar. Met advies of maatwerk ondersteuning. Info: www.hetvenster-nunspeet.nl en 0341-257242.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie