Nathan (2e van rechts) bezig met de warming up. Foto: Dick van der Veen
Nathan (2e van rechts) bezig met de warming up. Foto: Dick van der Veen

Verantwoord hardlopen slaat aan in Nunspeet

21 april 2024 om 06:00 Maatschappelijk

Trainen met schema’s die voortkomen uit hartslag- en tempozones blijkt een voltreffer. Nathan Kalle nam vorig jaar het initiatief voor Running Movements Nunspeet, kreeg tien liefhebbers achter zich en inmiddels telt de groep leden, waarbij het aantal mannen/vrouwen en meisjes/jongens vrijwel in evenwicht is.

Dick van der Veen

Nathan, docent Nederlands aan het Nuborgh College, is zelf verbaasd over de snelle groei, maar eigenlijk ook weer niet, omdat de training afwijkt van bestaande initiatieven. Hij volgde zelf een opleiding bij de hoofdvestiging van Running Movements in Apeldoorn en liet zich door zijn Nunspeetse hardlopende kapster overhalen om zelf een groep op te starten. “Een test van zes minuten hardlopen levert een hartslag op waaruit we zones afleiden. De eerste daarvan is een doorlooptempo, bij de tweede is het praten al wat moeilijker en de derde en vierde zijn gebaseerd op wedstrijdtempo. We werken bij de training met kleuren, zeg maar groepen, waarvan de leden aan elkaar gewaagd zijn. De deelnemers dragen een sporthorloge waarin relevante gegevens verwerkt zijn. Een hartslagband erbij zorgt voor nog meer precisie. Ik beschik zelf ook over de gegevens en kan de vorderingen bijsturen met gebruik van de app. Wanneer de hartslag te hoog is, maakt een trilling of piep dat duidelijk. Hetzelfde geldt voor de ondergrens. Het komt er kort door de bocht op neer dat je door de gerichte training energiezuinig leert lopen, met dezelfde inspanning meer meters maakt. Een opbouwprogramma bestaat uit twaalf weken. In dit systeem worden deelnemers niet opgejaagd om de snellere lopers te volgen, blijven ze bezig binnen de grenzen van de eigen mogelijkheden.” 

Op de vraag hoe de training eruit ziet, luidt het antwoord: “Door een goede samenwerking met de Mixed Hockey Club Nunspeet kunnen we daar op maandag en woensdag terecht. Beide avonden in twee groepen. Ik heb daar een ronde van 250 meter uitgezet op het kunstgras. Een parcours met een luie bocht. Als het wat langer licht is, gaan we het bos in. Ik neem een positie in waarop ik de lopers goed kan volgen, een plek waar men kan drinken en een jasje uit kan doen. Doordat ik hulp heb van twee bevriende docenten, Ceryl van Loon en Matthijs ter Veen, zijn we nog niet toe aan een wachtlijst. We verzorgen ook clinics, kunnen voor de leden van de hockeyverenigingen iets betekenen om de conditie te verbeteren, werken met separate schema’s voor een marathon of voor doelen die onze leden zich stellen. De ervaring die we alle drie hebben met het overbrengen van stof vergemakkelijkt de opzet.”

De samenwerking met de hockeyvereniging levert een plus op wat betreft een rustige omgeving zonder verkeer, sanitair en kleedgelegenheid. De verantwoorde manier van hardlopen blijkt in Nunspeet, waar sport met een hoofdletter wordt geschreven, in een behoefte te voorzien. Nathan maakt met de groep, waarvan de deelnemers uit Nunspeet en omgeving komen, af en toe gebruik van de atletiekbaan van Cialfo in Epe. Het zou een signaal kunnen zijn voor het oprichten van een eigen atletiekvereniging in de gemeente Nunspeet. 

Voor informatie over systeem en lidmaatschap: nathan@runningmovements.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie