Muziek en bewegen is plezier.
Muziek en bewegen is plezier. Monique Branse

Muziek bij dementie werkt

23 april 2024 om 20:00 Maatschappelijk

Zorgen voor en met elkaar. De gemeente Nunspeet kent veel inwoners die zich inzetten voor een ander. In deze terugkerende rubriek maken we kennis met deze betrokken mensen, zowel jong als oud(er) en alles daartussenin. Dit keer een gesprek met Rita en Marianne, vrijwilligers Muziek en Bewegen bij Zorgvilla Duyvenstaete in Nunspeet.

Monique Branse

We spreken Rita en Marianne over de wekelijkse muziekontspanning die zij samen met hun vrienden Marijke en Ebtesam bieden aan bewoners van Zorgvilla Duyvenstaete.
Het is inspirerend om te zien hoe liefde voor muziek en volksdansen niet alleen een persoonlijke passie is, maar ook wordt ingezet om de bewoners met dementie vreugde en ontspanning te brengen.
Het zien van de bewoners die opfleuren, reageren en meedoen is een bewijs van de kracht van muziek ook als therapeutisch middel.

Rita: “Liefde voor muziek en volksdansen hoort bij mij, het is een onderdeel van mijn leven. Samen met Marianne, Marijke en Ebtesam zorgen wij voor een uurtje muziekontspanning. De bewoners nemen zittend deel. In het begin denken ze vaak: kan ik dit wel? Maar dat is snel voorbij.” 

Marianne gaat verder: “Wij zijn al lang bevriend en delen onze passie voor volksdansen en zo ben ik hier ook ingerold. Het is fijn om met ons vieren dit te mogen doen en het is ontzettend gezellig met elkaar.”

Ritme 


Rita: “We bouwen het uurtje rustig op. Het is goed kijken en aanvoelen hoe de groep reageert. Soms starten we met rustige muziek, andere keren met een actief nummer. We werken met ballen en muziekattributen. En we bewegen ook. Eerst rustig de nek, schouders en armen losmaken, dan ritmische beweging om met de handen of de benen/voeten te bewegen. Een aantal bewoners doet graag mee, anderen genieten – ieder op zijn of haar niveau.”

Marianne: “Het is soms ontroerend te zien wat muziek losmaakt. Emotie, maar ook ondeugendheid komt naar boven. Stiekem de bal weggooien of een ander aantikken. Zo mooi om hier onderdeel van te mogen zijn en de bewoners dit te mogen laten ervaren.”

Muziek en verhalen 


Rita: “Wij maken ook gebruik van verhalen bij muziek en liedjes. Zo is er een liedje uit Tahiti over een reis naar nieuwe oorden. We doen de bewegingen na van palmbomen die in de wind wiegen, we maken het strand netjes voor de boten om de zee op te kunnen gaan. Het is mooi om te zien dat de mensen dan mee doen met het verhaal en opgaan in de beleving.”

Volksdansen


Rita en Marianne zijn te ontmoeten bij het Volksdansen dat elke donderdagochtend in Veluvine wordt gehouden van 9.30 uur tot 11.00 uur. De lessen worden verzorgd door Gerda van de Streek en kosten zes euro per les. Volksdansen is ritmisch bewegen op wereldmuziek. Aanmelden voor deze lessen kan via Stichting Welzijn Nunspeet: 0341-252020 of email naar evelien@welzijnnunspeet.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie