Dementiecoach Judith Lutgerink.
Dementiecoach Judith Lutgerink. Monique Branse

Dementiecoach beschikbaar voor iedereen in gemeente Nunspeet

21 maart 2024 om 12:00 Maatschappelijk

Zorgen voor en met elkaar. De gemeente Nunspeet kent veel inwoners die zich inzetten voor een ander. In deze terugkerende rubriek maken we kennis met deze betrokken mensen, zowel jong als oud(er) en alles daartussenin. Dit keer een gesprek met Judith Lutgerink, welzijnsadviseur volwassenen en ouderen en dementiecoach bij Stichting Welzijn Nunspeet

Monique Branse

Judith: “Het begint met het herkennen van dementie en weten hoe je kunt omgaan met iemand met dementie. Dementie is een verzamelnaam voor ruimt vijftig ziektes, die de hersenen aantasten en zorgen voor een geleidelijke achteruitgang van de geestelijke gezondheid. De vier meest voorkomende vormen van dementie zijn de ziekte van Alzheimer, Vasculaire dementie, Frontotemporale dementie en Lewy Body dementie. De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm. Maar liefst 70 procent van de mensen met dementie heeft Alzheimer. Iemand met Alzheimer krijgt problemen met het geheugen. Als de ziekte erger wordt, krijgt men steeds meer moeite met de dagelijkse vaardigheden.”

Niet pluis gevoel

“Voor iedereen in de gemeente Nunspeet zijn dementiecoaches beschikbaar. Wie meer wil weten over dementie, omdat er iemand in hun omgeving is met dementie of wie iemand met dementie verzorgt en zich afvraagt waar hij terecht kan met zijn verhaal, kan bij ons komen. Wij beantwoorden vragen, geven informatie en verwijzen door. Wie zich zorgen maakt om een familielid, buurvrouw, vriend of vriendin of iemand in hun vereniging, kan dit met de dementiecoach bespreken. Loop er niet mee door. Wij zijn laagdrempelig. Een afspraak maken bij de huisarts is een grotere stap. 

Het kunnen herkennen van signalen, het met elkaar praten: het is zo belangrijk. Mensen die te maken krijgen met dementie zoeken houvast, antwoorden. Dementie is met name in het begin ongrijpbaar, mensen denken: wat is er aan de hand met mij of de ander?” 

Training GOED 

“De training GOED omgaan met Dementie Nunspeet is voor inwoners van de gemeente Nunspeet. In deze training leren deelnemers hoe ze iemand met dementie herkennen en leren ze wat ze het beste kunnen doen om die persoon te helpen. De training is voor iedereen. Want iedereen kan op straat, in de buurt of in het café iemand met dementie tegenkomen die hun hulp nodig heeft. Doe GOED! De GOED methode bestaat uit Gerust stellen, Oogcontact maken, Even meedenken en Dank je wel.”

Op donderdag 11 april is iedereen welkom van 13.30 tot 17.00 uur in de Ontmoetingszaal in Veluvine. Aanmelden voor de training kan via Stichting Welzijn Nunspeet: 0341-252020 of judith@welzijnnunspeet.nl.

Contact met een dementiecoach

Anniek Verkouw (De Binnenhof en Veluwse Heuvel): 06-83192366, Harmke Drost (Het Venster): 0341-257242, Judith Lutgerink (Stichting Welzijn Nunspeet): 06-19588331 of Annelies Smit (De Oranjehof in Elspeet): 0577-492278.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie