De volgende aflevering gaat over de keuze van klassieke muziek.
De volgende aflevering gaat over de keuze van klassieke muziek.

Toon en sfeer van de muziek tijdens een uitvaart

30 april 2024 om 06:00 Maatschappelijk

Als uitvaartverzorger weet ik maar al te goed dat nabestaanden tranen in de ogen hebben en een knoop in hun maag voelen. Tot ik merk dat ze niet alleen droevig en beklemd willen zijn. Tijdens de uitvaart moet er ook ruimte komen om te ademen. De toon en de sfeer van de muziek kunnen daarbij helpen.

Hendrik van Olst

Van de muziek die mensen de afgelopen twaalf maanden hebben gekozen valt een aantal kenmerken speciaal op. Je zou denken dat de toonsoort mineur zou zijn. Dat wil zeggen droevig en wat somber. Het tegendeel is waar, veel van de favoriete muziek blijkt in majeur te zijn geschreven. Dat betekent vrolijker en opgewekter. Het is niet zo dat nabestaanden zich dat altijd bewust zijn. De vorige aflevering heeft laten zien dat popliedjes geselecteerd worden die gaan over lief hebben en loslaten. Veel van de muziek daarin is geschreven in majeur. Blijkbaar voelt dat voor de familie toch goed en passend. Het zorgt voor ruimte bij een verdrietig moment. Bijvoorbeeld ‘Time to say goodbye’ (in het Italiaans gezongen door Andrea Bocelli. Het is stemmige muziek, maar getoonzet in majeur. Tot de kenmerken van muziek hoort ook het tempo. Gekozen liederen hebben vaak een redelijk laag tempo. Zoals ‘Always on My Mind’ gezongen door Michael Bublé. 

Het is traag en zorgt voor een lage hartslag, maar is wel getoonzet in majeur. Die combinatie betekent dat de uitvaartplechtigheid even goed statig en stemmig kan worden. Vaak denken we dat nabestaanden vooral roerloos willen zitten. Maar als je naar de dansbaarheid kijkt van de gekozen liederen komt daar iets anders uit. Dansbaarheid betekent niet per sé dat je uitgenodigd wordt tot ‘de voetjes van de vloer’ , maar zegt ook iets over in beweging komen. Bijvoorbeeld het lied ‘The Rose’ gezongen door Bette Middler of vertolkt door André Rieu. Het gaat over liefde én over angst om gekwetst te worden. Voor een uitvaart is het opvallend dansbaar en heeft het een hoge energie. 

Akoestisch is ook een muziek kenmerk, het betekent dat de zanger door de manier van zingen zelf zorgt voor het effect van de tekst. Een ondersteund instrument is dan niet nodig. Bijvoorbeeld ‘Zo zal het zijn’ van Rob de Nijs. Meer weten? Scan dan de QR-code op het plaatje.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie