Kees Smit neemt lof in ontvangst, achter hem kijkt zijn echtgenote toe.
Kees Smit neemt lof in ontvangst, achter hem kijkt zijn echtgenote toe. Wijnand Kooijmans

Afscheid na zes jaar van raadslid

31 januari 2024 om 06:00 Politiek

In een korte raadsvergadering is afscheid genomen van Kees Smit (ChristenUnie) als raadslid. Na twee periodes wegens gezondheidsredenen te zijn vervangen door Jeroen Marcus heeft Smit het besluit genomen definitief te stoppen.

Wijnand Kooijmans

Door de raad werd tevens besloten in te stemmen met het afgeven van een verklaring van geen bezwaar voor de bouw van elf appartementen aan de Stationslaan 38. Er werden door Gerben Pluim (ChristenUnie) vragen gesteld over de eventuele betrokkenheid van Nunspeet bij de plannen van Defensie in de zoektocht naar meer ruimte.

De noodzaak daartoe is niet omstreden in een veranderde wereldsituatie. In de plannen worden in deze regio vooral Elburg en Ermelo genoemd. Pluim wil weten of de impact van een eventuele uitbreiding van Defensie gevolgen heeft voor de gemeente Nunspeet en hoe de raad hiervan op de hoogte wordt gehouden.

Volgens burgemeester Céline Blom wordt er door het college van burgemeester en wethouders op dit moment van uitgegaan dat er geen directe gevolgen zijn voor Nunspeet.
Wel wordt gesproken over een uitbreiding van het artillerie schietkamp (ASK) dat deels grenst aan Nunspeets grondgebied.
Dat is de reden dat onder meer de gemeente Oldebroek is aangesloten bij een werkgroep met gemeenten die ook direct met de plannen van Defensie te maken krijgen.


De woningbouw aan de Stationslaan kan doorgang vinden. Kritiek was er vooral van de zijde van CDA Lokaal en PvdA/GroenLinks over de participatie. Sander Kouwenberg van de laatste partij vindt dat de inwoners hierbij koud zijn benaderd.
De hoop bestaat inmiddels wel dat de ontwikkelende partij en de omwonenden dichter bij elkaar komen. Vooral aandacht wordt gevraagd voor het groen, het parkeren en het fietsen over een voetpad.
Acties van boa’s hebben tot nu toe geen gewenst resultaat opgeleverd.

Kees Smit werd in 2018 raadslid als opvolger van Bertus Schouten. Hij was lange tijd lid van de raadscommissie Wonen en Ruimte en het laatst voorzitter van de raadscommissie algemene zaken. Een raadslid dat er graag voor uit kwam inwoner van Elspeet te zijn maar de belangen van alle inwoners van de gemeente diende. Een man met een luide, duidelijke en mooie stem. Volgens burgemeester Blom wellicht een overblijfsel van zijn loopbaan als militair. 

Een man die ook goed kan zingen en dat doet als lid van het Elspeets Mannen Ensemble.
Als dank overhandigde de burgemeester hem het beeld dat scheidende raadsleden krijgen, zijn echtgenote mocht een bos bloemen ontvangst nemen.

Lovende woorden waren er ook van fractievoorzitter Gerben Pluim. Hij prees Smit als een man van weinig woorden, maar wel woorden die veel wisten te zeggen. Een raadslid dat het compromis zocht en niet het conflict. Die in actie kwam bij onrecht.
Pluim en Smit kennen elkaar al langer van Elspeet’s Fanfare waar Smit bestuurslid van was.

Smit zelf prees de inzet van de raadsleden.

Jeroen Marcus werd benoemd tot raadslid. Zijn beëdiging moest worden uitgesteld. Ziekte had hem geveld. 

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie