Schuilstallen zorgen voor verdeeldheid binnen politiek.
Schuilstallen zorgen voor verdeeldheid binnen politiek. Wijnand Kooijmans

Schuilstalllen in geding in gemeente Nunspeet

17 maart 2024 om 06:00 Politiek

Een meerderheid van de fracties in de Nunspeetse raad lijkt niet akkoord te gaan met de tijdelijke plaatsing van schuilstallen in het gebied Hulshorster Enk. Er wordt meer gevoeld voor de inzet van bijvoorbeeld een platte kar of schaduwdoeken om dieren de noodzakelijke bescherming te geven.

Wijnand Kooijmans

Over de komst van de schuilstallen bestaat al lang onenigheid. Dat heeft onder meer geleid tot een rechtszaak waarbij de gemeente in het ongelijk werd gesteld wat betreft de verleende vergunning voor de komst van schuilstallen.

Wethouder Jaap Groothuis begrijpt het allemaal niet meer. Hij wijst op een initiatiefvoorstel van de ChristenUnie uit 2009 waarin het college werd gevraagd om met een beleid te komen schuilplaatsen toe te staan. Op dat moment was de wethouder nog raadslid en verzette hij als enige namens de SGP tegen de plaatsing van schuilstallen, omdat dit een aanslag zou betekenen op het open landschap.

Met dat in gedachte en de gewijzigde inzichten rond dierenwelzijn is het college van burgemeester en wethouders aan de slag gegaan. Dat heeft geleid tot het voorstel drie schuilstallen in de Hulshorster Eng toe te staan voor acht maanden per jaar. Nu blijkt ineens de SGP de enige partij die daar volmondig ja tegen lijkt te zeggen.

Corrie Jansen (Gemeentebelang) ziet meer in de plaatsing van tijdelijke schuilmogelijkheden en daar lijkt een meerderheid van de partijen mee in te stemmen. Arie Harteveld (ChristenUnie) weet niets van het initiatiefvoorstel van zijn partij uit 2009, maar vindt dat een wijziging van inzicht ook heel goed mogelijk moet zijn. In die gedachte wordt hij gesteund door Sander Kouwenberg (PvdA/GroenLinks) die ook vindt dat tijden zijn veranderd.

De wethouder heeft het idee dat partijen zich laten leiden door ingediende zienswijzen. Dat maakt het, volgens hem, voor een college, moeilijk beleid te ontwikkelen. De meeste fracties nemen in hun partij nog voor de behandeling in de raad een definitief standpunt in rond de schuilstallen.

De wethouder is bereid nog naar een oplossing te zoeken voor een conflict tussen buren aan het Poppeswegje in Hulshorst. Hier worden hobbymatig pony’s gehouden. Dat heeft geleid tot een handhavingsverzoek bij de gemeente door buren. Die geven aan last te hebben van geur, het geluid en de vliegen die de pony’s en de verzorging daarvan veroorzaken. Over het verzoek is nog geen besluit genomen.

Om tot een oplossing te komen wil de eigenares van de pony’s een vergunning voor de bouw van een nieuwe stal. Daarmee wil het college niet instemmen omdat dit in strijd is met de geldende regels. Volgens de eigenares ligt er al een bouwbestemming op een deel va de benodigde grond maar moet die alleen enkele meters opschuiven. De meeste fracties roepen de wethouder op om te bezien of alsnog een oplossing kan worden gevonden en aan die oproep wil hij gehoor geven.

Zoals hij ook nog antwoord geeft op een bezwaar van een inwoner van Hulshorst die het onterecht vindt dat een gebied met een bestemming Natura 2000 wordt omgezet in een sportbestemming.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie