Afbeelding ter illustratie.
Afbeelding ter illustratie. Shutterstock

Nunspeet gaat jonge asielzoekers in één keer massaal inenten

30 maart 2024 om 06:01 Politiek

De alleenreizende minderjarige asielzoekers (amv’ers) die verblijven in het asielzoekerscentrum aan de Elspeterweg in Nunspeet worden massaal ingeënt. Dat gaf wethouder Jennifer Elskamp aan naar aanleiding van vragen van Jan Pieter van Rossen (Gemeentebelang) die zich zorgen maakt over de teruglopende vaccinatiegraad binnen de gemeente Nunspeet.

Wijnand Kooijmans

Een onderzoek naar de doelgroepen, zoals door hem aangedragen, ziet de wethouder echter niet als noodzakelijk. Die zijn volgens haar voldoende bekend bij de maatschappelijke organisaties. Dat de gemeente een lage vaccinatiegraad heeft vanwege de levensbeschouwelijke opvatting van veel inwoners is niet onbekend. Maar ook daarnaast is er sprake van een daling en dat is volgens Van Rossen zorgelijk en dwingt tot actie. Mogelijk door in samenwerking met de Gemeenschappelijke Geneeskundige Dienst (GGD) stappen te ondernemen om de vaccinatiegraad toch te verhogen. Nunspeet scoort nu onder het regionale- en provinciale gemiddelde als het gaat om mensen die zijn ingeënt. Een dalend vertrouwen in de overheid speelt daarbij ook een rol.

De door Van Rossen geschetste situatie is wethouder Elskamp niet onbekend. Ook zij maakt zich zorgen maar geeft aan dat mensen ook de vrijheid hebben al dan niet te kiezen voor vaccinatie. Volgens haar is er in het vaccineren ook een achterstand ontstaan als gevolg van de corona pandemie. Veel mensen hebben nog geen actie ondernomen deze achterstand alsnog in te halen.
De GGD is op de Veluwe en daarmee ook in Nunspeet bezig gericht aandacht te vragen voor het belang van vaccinatie en daarover ook de nodige informatie te verstrekken. Getracht wordt de betreffende doelgroepen te benaderen via hun kanalen. Hierbij wordt aansluiting gezocht bij de maatschappelijke organisaties die actief zijn in het veld. Doel is mensen een weloverwogen keuze te laten maken al dan niet te kiezen voor vaccinatie.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie