De leden zijn bezig met de warming-up.
De leden zijn bezig met de warming-up. Dick van der Veen

Senioren kiezen voor biljart

16 april 2024 om 06:00 Overig

Biljarten is één van de favoriete bezigheden voor mannen – en een aantal vrouwen – op gerijpte leeftijd. In Nunspeet brengt Seniorensociëteit Voor Ons Plezier (SVOP) dat al tientallen jaren in praktijk.

Dick van der Veen

Dat zijn 33 mannen uit gemeente Nunspeet, aangevuld met een enkeling uit het naburige Hierden. “Iedere vijftigplusser kan bij ons aanschuiven. We hebben nog geen vrouwen, maar die zijn ook van harte welkom”, zeggen secretaris Ruud de Ruiter en penningmeester Kees Heijstek. Wat de club doet? “We zijn gevestigd in Veluvine. Daar komen we op dinsdag- en vrijdagochtend en vrijdagmiddag bij elkaar. Dat wil zeggen: verdeeld over drie groepen al naar gelang van ranking samengesteld. We spelen dan een interne competitie. Op donderdagochtend kunnen geïnteresseerden vrij naar binnen lopen en via één van onze bestuursleden kennis maken met de vereniging. Die interne competitie begint in september en eindigt in mei. Op 23 april dit jaar strijden de drie groepswinnaars om het clubkampioenschap. Ook dat weer volgens de ranking, waarbij ze alle drie dezelfde kansen hebben om te winnen. Als Piet 40 caramboles moet maken en Jan 35, gaat het er om wie als eerste dat aantal bij elkaar heeft gestoten. Het gaat er vaak heel spannend aan toe. 

Het is een concentratiesport. Daarom haakt een aantal leden op ver gevorderde leeftijd af. Vooral in de coronatijd heeft ons dat leden gekost. We hadden het over de deelname van vrouwen. Bij een verloting won een dame een keu als hoofdprijs. Die is er gelijk mee aan de slag gegaan, maar na een paar keer heeft ze deze toch maar aan de kant gelegd. Buiten de competitie om kennen we nog een aantal activiteiten zoals een kersttoernooi verdeeld over drie ochtenden, een ‘aangeklede’ ledenvergadering in augustus, waar ook de winnaar van het clubkampioenschap op het schild wordt gehesen. Enkele leden spelen ook in de competitie van de Koninklijke Nederlandse Biljart Bond. Hun thuiswedstrijden zijn op donderdag in Veluvine. Daar komen wel wat mensen naar kijken. We hebben daar als SVOP geen omkijken naar. 

Na mei komt alleen een eind aan de huur van zaal en materiaal. In de periode erna kan iedereen door gebruik van de tijdsklok een spelletje spelen. Op dit moment zit de competitie erop, hebben we dus de finale ervan nog voor de boeg. Normaliter spelen we het libre, maar nu houden we ons bezig met diverse andere onderdelen van de biljartsport zoals bandstoten, driebanden en tien over rood. Ook dat weer volgens een puntensysteem. We zijn overigens blij dat we na de overstroming in Veluvine, waarin ook wij drooggelegd werden, weer vol aan de bak kunnen. Het betekent veel voor de leden. Natuurlijk proberen ze zoveel mogelijk caramboles te maken, maar het gezelligheidsaspect is minstens zo belangrijk.” 

Wie er meer over wil weten, kan mailen naar rderuiter59@gmail.com of bellen: 06-20852299.

De biljartsport blijft
bij senioren een
geliefde bezigheid

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie