Veilig en ontspannen leren fietsen.
Veilig en ontspannen leren fietsen. Monique Branse

‘Het geeft hen een gevoel van vrijheid’

13 april 2024 om 06:00 Maatschappelijk

Zorgen voor en met elkaar. De gemeente Nunspeet kent veel inwoners die zich inzetten voor een ander. In deze terugkerende rubriek maken we kennis met deze betrokken mensen, zowel jong als oud(er) en alles daartussenin. Dit keer een gesprek met Evelien van den Berg van Stichting Welzijn Nunspeet en de vrijwilligers van Samen Fietsen (vrijwilligers Ineke, Miranda, Evelien en deelneemster Aisha).

Monique Branse

Leren fietsen is voor de meeste van ons een onderdeel van de opvoeding. Onze kleintjes krijgen een loopfietsje als ze maar een paar passen kunnen zetten om daarna over te stappen op een kinderfiets. Vervolgens leren we hen verantwoord zelfstandig fietsen. We groeien ermee op. Fietsen van huis naar school of naar werk, of als hobby of sport. Echter, fietsen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Evelien: “Samen fietsen is er voor dames van niet-Nederlandse afkomst. Voor hen is fietsen al ingewikkeld genoeg, het evenwicht bewaren, sturen, pedalen rondtrappen. De meeste vrouwen vinden het fietsen in het begin vaak spannend, ze zijn bang om te vallen en denken ‘ik leer het nooit’. En dan moeten ze ook nog alle bewegingen in het verkeer goed inschatten. Wij leren hen niet alleen fietsen, maar ook de theorie over het deelnemen aan het verkeer. Zij zijn niet met de fiets grootgebracht.”

Zelfstandigheid

“Elke woensdagochtend van 10.00 tot 11.00 uur zijn er vrijwilligers die je helpen om te leren fietsen. Eigenlijk zoals wij ook hebben leren fietsen,” vervolgt Evelien. “Iemand die naast je staat, uitleg en ondersteuning geeft, stap voor stap. We geven les op de parkeerplaats van de Veluvine. Je ziet de dames zelfverzekerder worden. Het gaat van rondjes rondom de parkeerplaats  tot het fietsen van routes naar het dorp en sportvelden. Of het nu gaat om de kinderen naar school te kunnen brengen, om boodschappen te doen of om samen een rondje te rijden: de zelfstandigheid en mobiliteit vergroot en dat is goed voor de inburgering. Het is ook een voorbeeld voor hun kinderen, voor hun zelfstandigheid en het kunnen meedoen met klasgenootjes en vrienden. Het is een mooi moment als de vrouwen plezier krijgen in het fietsen. Het geeft de dames een gevoel van vrijheid en nieuwe mogelijkheden. En dat leren wij hen in een gemoedelijke en gezellige sfeer. Individueel met veel aandacht van onze vrijwilligers die zelf ook graag en veel fietsen.”

Fietsen beschikbaar

Samen Fietsen beschikt over eigen fietsen en ook over een aantal tandemfietsen, dankzij een bijdrage van Van den Broek Lohman Fonds Nunspeet en Sport- en Preventieakkoord. 

Deelnemen aan Samen Fietsen

Er zijn geen kosten voor deelname aan Samen Fietsen. Je kunt op woensdagochtend van 10.00 tot 11.00 uur meedoen. Samenkomst is de parkeerplaats bij de Veluvine achter het pand. Neem voor meer informatie of om aan te melden, contact op met op met Stichting Welzijn Nunspeet via 0341-252020 of mail naar evelien@welzijnnunspeet.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie