De Eibertjesmarkt wordt traditioneel geopend door de burgemeester in klederdracht
De Eibertjesmarkt wordt traditioneel geopend door de burgemeester in klederdracht Wijnand Kooijmans

Gemeente steekt Eibertjesdag de reddende hand toe met subsidie

16 februari 2024 om 11:25 Activiteiten

Met een subsidie van negenduizend euro steekt de gemeente Nunspeet de heemkundige vereniging Nuwenspete de reddende hand toe om de dag na Hemelvaartsdag de traditionele Eibertjesdag te kunnen houden.

Wijnand Kooijmans

Het gaat om de werkgroep Folklore en Klederdrachten van Nuwenspete die in samenwerking met Nunspeet Onderneemt Samen (NOS) en de VVV Nunspeet uit de Kunst deze bijzondere dag houdt. Het betreft de dertigste editie.

Aanleiding dat een subsidieverzoek bij de gemeente is neergelegd is dat de NOS heeft aangegeven de jaarlijkse sponsoring van negenduizend euro niet meer voor haar rekening te kunnen nemen. Het college van burgemeester en wethouders geeft aan dat Eibertjesdag geen gewone marktdag is maar een folklore dag die jaarlijks gemiddeld twintigduizend bezoekers trekt. Klederdrachtengroepen uit alle windstreken komen naar Nunspeet om hun streekdracht te laten zien. Op het Marktplein zijn demonstraties van oude ambachten en optredens van tientallen folkloristische dans- en klederdrachtgroepen. Hiernaast is er een braderie met ruim tweehonderd kramen.

De oorsprong van deze jaarmarkt ligt bij ‘Eibertje’ Zij leefde omstreeks 1850 in Vierhouten. Ze liep elke week naar Nunspeet om haar eieren te verkopen. Het college geeft aan dat Eibertjesdag aanzienlijke voordelen heeft voor de lokale economie en het toerisme. Het trekt niet alleen lokale bezoekers maar ook bezoekers die zijn geïnteresseerd in de traditionele Nederlandse cultuur. Dit vergroot de zichtbaarheid van de gemeente als toeristische bestemming.

Bezoekers geven tevens geld uit den de lokale bedrijvigheid, zoals winkels en restaurants. Dit draagt in de ogen van het college bij aan de welvaart van de ondernemers. Daarnaast wordt het evenement gezien als een versterking van gemeenschapsbanden en heeft het een positieve invloed op het lokale gemeenschapsleven.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie