Op 4 mei hangen de vlaggen halfstok. Foto: ANP
Op 4 mei hangen de vlaggen halfstok. Foto: ANP ANP

Herdenking AJC’ers in Vierhouten

26 april 2024 om 06:00 Activiteiten Tips van de redactie

AJC’ers (leden van de Arbeiders Jeugd Centrale) die in de Tweede Wereldoorlog vermoord of door oorlogsgeweld omgekomen zijn, worden op 4 mei bij de Paasheuvel in Vierhouten herdacht. 

Hun 415 namen staan in brons gegoten op de herdenkingszuil bij de Paasheuvel in Vierhouten en vormen een blijvende aanklacht tegen barbaarsheid en bruut geweld. 

De herdenking zal plaatsvinden op het terras van de Paasheuvel, ’t Frusselt 30 in Vierhouten en wordt georganiseerd door het 4 mei comité Paasheuvelgroep dat deel uitmaakt van de vereniging van Nederlandse Oud-AJC’ers. Naast oud-AJC’ers zijn ook andere belangstellenden bij deze herdenking welkom. 

De herdenkingsbijeenkomst begint om 18.55 uur. Spreker is Kitty Jong.
Declamaties worden uitgevoerd door Fiep Poppe-Kesner en muziek en zang door het Trio Carmel onder leiding van Doron Peper. Na het luiden van de klok, twee minuten stilte en de vlagceremonie is er gelegenheid tot bloemlegging.

Joop Witte en Bouke Bergstra hebben een boek geschreven over de rol van de verspreiders van het illegale Parool in het verzet, waarbij veel AJC’ers waren betrokken. Het boek ‘Het papieren verzet - wapens in handen van AJC’ers’ zal aan het eind van de herdenking voor de aanwezigen beschikbaar zijn.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie