Oorlogsfilm ‘Het gevoel van Vrijheid’ nog één keer te zien in Elburg en in Vierhouten: ‘Daarna is het eigenlijk wel mooi geweest’

28 maart 2024 om 06:00 Historie

Het gevoel van Vrijheid’is donderdag 25 april te zien in ‘t Huiken in Elburg en een week later op een toepasselijke buitenlocatie in de bossen van Vierhouten. We praten met Nunspeter Sander Klugt over de speelfilm die eigenlijk een (theater)voorstelling zou worden. Corona gooide echter roet in het eten. "Het gaat over de oorlogsgebeurtenissen rondom het Verscholen Dorp in Vierhouten en een verzetsgroep uit Elburg. De première was in april 2022 en we draaien de film nu nog een paar keer. Daarna is het eigenlijk wel mooi geweest."

Barry Wensink

Voor het ontstaan van het idee moeten we vijf jaar terug in de tijd. "In 2019 riep de provincie Gelderland stichtingen en verenigingen op om in het kader van 75 jaar vrijheidsviering, in 2020, bijzondere bijdragen te leveren. Wij kwamen toen met het idee van een voorstelling en kregen daar subsidie voor van onder andere de provincie en de gemeenten Nunspeet en Elburg. Het zou een groot multimediaal openluchtspektakel worden en eind 2019 zijn we aan de slag gegaan", legt Klugt uit. 

Toen het filmen bijna klaar was, brak corona uit. Sander Klugt kreeg het zelf dusdanig te pakken, dat hij wekenlang in coma lag. "We waren toen net aan het filmen op Landgoed Old Putten in Elburg. Gelukkig ben ik weer de oude geworden, hoewel dat een tijdje duurde."

Feit is dat ze te maken kregen met de coronabeperkingen, want er mochten slechts dertig personen bij een voorstelling zijn. "Dat werd duidelijk op het moment dat we al veel kaarten hadden verkocht én kosten hadden gemaakt. In plaats van bijvoorbeeld twee voorstellingen zouden we er dan veertig moeten spelen. Dat was natuurlijk niet haalbaar." Het zorgde ervoor dat het roer werd omgegooid en er uiteindelijk een speelfilm is gemaakt. "Een deel van de oorspronkelijke beelden konden we nog gebruiken in het filmscript, maar heel veel moest opnieuw worden gedaan. We moesten wel, want het dreigde een never ending story te worden. Deels is de film ook met andere mensen gemaakt."

Klugt gaat verder: "Sowieso duurde het, mede door de lockdown, allemaal wat langer. Pas medio 2022, na twee jaar filmen, ging de film in première en wel op de legerplaats bij Oldebroek. Dat vonden we wel een toepasselijke locatie."

‘Het gevoel van Vrijheid’ is een gedramatiseerde speelfilm over de lokale oorlogsgebeurtenissen omtrent het Verscholen dorp bij Vierhouten en een verzetsgroep uit Elburg. Volgens Sander Klugt vinden veel bezoekers de film ‘aangrijpend en indrukwekkend’.


Een fragment uit de film ‘Het gevoel van Vrijheid’.

Op 25 april zijn belangstellenden ‘s avonds welkom in ‘t Huiken in Elburg. Klugt zegt daarover: "Het is niet per se een passende locatie, maar ‘t Huiken is wél geschikt, omdat er een nieuwe geluidsinstallatie is en de film wordt vertoond op een nieuw scherm van zeven meter. We hebben hiervoor gekozen, omdat we een alternatief willen bieden aan Elbugers die om wat voor reden dan ook niet naar Vierhouten kunnen of willen komen."

Donderdag 2 mei volgt wederom een vertoning en dan bij Huize Vierhouten, gelegen op een privé landgoed in de bossen bij Vierhouten. "Huize Vierhouten bracht onderdak aan vele onderduikers en was het buitenverblijf van Eduard von Baumhauer, één van de initiatiefnemers en financier van het Verscholen Dorp." Het is (voorlopig) de laatste keer dat de producent van de film, stichting Blijdeheidekat, een vertoning organiseert. "De film wordt op een groot scherm in de buitenlucht vertoond en iedere bezoeker krijgt een hoofdtelefoon op om het geluid duidelijk te ontvangen. Zo verstoren we de dieren niet en hebben bezoekers de zekerheid van prima geluid. Er is ook een kleine tentoonstelling ingericht die extra achtergrondinformatie geeft, een presentatie over Huize Vierhouten in oorlogstijd en belangstellenden mogen een korte blik naar binnen werpen."

Bezoekers mogen zelf een stoel meebrengen en het is ook mogelijk om een exemplaar te huren via de hieronder genoemde website. Consumpties zijn vooraf en in de pauze te koop. Parkeren kan dichtbij op het terrein zelf. "Toiletten zijn aanwezig in het gebouw, dus dat komt mooi van pas."

Kijk voor meer informatie, onder andere over de kaartverkoop, op www.blijdeheidekat.nl Volgens Klugt loopt de kaartverkoop prima. "Binnen vijf dagen nadat we het online hebben gezet, was de helft van alle kaarten al verkocht. Mocht er heel veel belangstelling zijn, dan kunnen we nog overwegen om in Vierhouten een extra filmavond te organiseren."

 Huize Vierhouten is locatie voor het vertonen van de film. Foto: Sander Klugt
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie