Een volksdans demonstratie.
Een volksdans demonstratie. Wijnand Kooijmans

Voorbereidingen Eibertjesdag in volle gang

30 april 2024 om 12:00 Activiteiten

Traditiegetrouw wordt de dag na Hemelvaartsdag, vrijdag 10 mei, de jaarlijkse Eibertjesdag gehouden in Nunspeet. Van heinde en verre komen groepen in klederdracht naar Nunspeet om mee te doen aan de optocht door het centrum en de shows op het marktplein en in het centrum.

Wijnand Kooijmans

Hiernaast zijn er onder meer oude tractoren te zien en zijn er demonstraties van oude ambachten. In het centrum wordt tevens een braderie gehouden. Voor de kinderen zijn er diverse attracties aanwezig. De activiteiten spelen zich af tussen 9.00 en 18.00 uur.

De optocht van de groepen in klederdracht start om 10.00 uur vanaf het Whemeplein in Nunspeet. De officiële opening is om 10.30 uur door burgemeester Céline Blom.

Het is dit jaar voor de dertigste keer dat het evenement wordt gehouden. De werkgroep Folklore en Klederdracht van Heemkundige Vereniging Nuwenspete is al maandenlang druk met de voorbereidingen. Het gaat om een folkloredag.

De groepen in klederdracht komen ieder jaar uit alle windstreken van Nederland naar Nunspeet om hun streekdracht te laten zien. Vol trots showen de leden diverse pakken, rokken, mutsen en accessoires. Niet alleen ouderen dragen de klederdracht, er komen ook kinderen mee. De klederdrachtshows duren tot 15.45 uur en worden gegeven op de Markt en op andere locaties in het centrum. Om 15.55 uur start op de markt een half uur durend optreden van alle volksdansgroepen. 

De dag dankt de naam aan Eibertje. Zij liep wekelijks met haar mandje met eieren van Vierhouten naar de markt in Nunspeet. Het Eibertjespad was de route: de naam verwijst naar de Vierhoutense. Eibertjes opvolgster is aanwezig en loopt de gehele dag met haar mandje met eieren rond. Met haar, en met andere mensen in klederdracht die over de markt zullen rondlopen, kan ook op de foto gegaan worden. Ook kunnen deze mensen vragen beantwoorden.

Eibertjesdag is georganiseerd door Willy Bonestroo, Jan Plender en Ineke de Zwaan in samenwerking met Nunspeet Onderneemt Samen (NOS) en Nunspeet uit de Kunst. De gemeente Nunspeet heeft subsidie verstrekt om de dag mogelijk te maken.

Vanwege de verwachte drukte en de verbouwing rond de stationsomgeving raadt de organisatie aan met de fiets of openbaar vervoer te komen naar de Eibertjesdag. Wie wel met de auto komt, kan op www.nunspeetuitdekunst.nl informatie over parkeren vinden.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie