Afbeelding
eigen foto

Column Religie: Wat-als-syndroom

4 april 2024 om 10:57 Column

Nou betrap ik mezelf alweer: ik loop te malen. Mijn huis tocht, er moet iets gebeuren. Ik ben het zat om het koud te hebben;  inmiddels weten we dat we zuinig moeten zijn met energie. Dus neem ik een kloek besluit en laat een offerte maken voor nieuwe ramen. Het voelt heel goed om het probleem maar eens aan te pakken.

Maar dat stoere gevoel is verdwenen, want inmiddels ben ik in de piekerstand terecht gekomen. Zal ik het wel doen? Zo duur, is dat het waard? Kan ik niet beter gewoon wat meer energiekosten betalen? En als ik het huis om welke reden dan ook binnen afzienbare tijd moet verkopen, is het toch jammer van die dure ramen? Daar is het weer: het wat-als-syndroom. Daar heb ik mezelf nu al zo vaak op betrapt. Het kost bergen energie, het gaat soms nergens over. Het beneemt me de vreugde van een kordate beslissing, zoals nu. Of, in andere gevallen, weerhoudt het me om te doen wat mijn hart me ingeeft. 

Als ik goed kijk en luister, krijg  ik de indruk dat ik niet de enige ben die last heeft van dit wat-als-syndroom. Wat kunnen we piekeren over onbelangrijke dingen die dat niet waard zijn. Wat kunnen we ons zorgen maken over grote dingen die er echt toe doen, waar we van wakker liggen, maar niet op kunnen lossen. En zijn daar op dit moment niet genoeg voorbeelden van? Is het dan niet gewoon menselijk om bezorgd te zijn? Is het niet een beetje ingebakken in ons om af en toe te piekeren?
Ja, en toch is er een weg om ervan bevrijd te worden. Een les die mij geleerd werd.

Een wijze les

“Kijk nou eens omhoog”, zei iemand tegen mij toen ik weer eens met zo’n ‘wat-als-vraag’ zat, “en zeg hardop tegen jezelf: ‘Als dat gebeurt, dan zal Jezus er zijn, en houd het daarbij!”
Wat een wijze les.
Maar ik heb nog veel oefening nodig. Hoe vaak heb ik mezelf er al op betrapt dat ik in mijn bovenkamer weer in die ‘wat-als-mallenmolen’ rondjes zit te draaien. Hoe vaak heb ik mezelf al horen zeggen: Kijk nou eens omhoog, je weet het toch: ‘Wat als...? Ook dan zal Jezus er zijn!’ Geen antwoord op de vraag ‘Wat als?’, wel een antwoord op de vraag hoe daar mee om te gaan.

Wilke het Lam

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie