Afbeelding
eigen foto

Column politiek: De Toekomst

4 mei 2024 om 18:00 Column

Frisgroen. Dat is wat ik zie in mijn tuin en in de bossen rondom Nunspeet. Daar geniet ik van. Als ik wandel, hardloop of op de mountainbike zit. Echter, betekent groen ook dat onze natuur gezond is? Deze vraag kan ik als jurist niet beantwoorden. De Ecologische Autoriteit wel. In een recent rapport staat dat de Veluwe zwaar lijdt onder stikstof, verdroging en verzuring. Dat stemt mij niet vrolijk.

We zijn als mensheid bezig met het vernietigen van de aarde. Verlies van biodiversiteit, verontreiniging van water en bodem en nog veel meer ellende. Ook zijn we als mensen bezig met elkaar te vernietigen. In Oekraïne, in Gaza en op nog veel meer plaatsen in de wereld. Ik denk de laatste tijd regelmatig aan het lied De Bom van Doe Maar. Dat bevat de regel: “Werken aan mijn toekomst voordat de bom valt.”

Welke toekomst, vraag ik mij af. Een aarde die over enkele tientallen jaren onleefbaar zal zijn. Op mijn leeftijd kan ik natuurlijk denken: het zal  mijn tijd wel duren. Echter ik wil niet doemdenken en op mijn manier een steentje bijdragen aan het zo leefbaar mogelijk houden van de aarde. Dat doe ik door te proberen mijn ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. 

Nunspeet is geen links bolwerk. Integendeel! Na vier jaar oppositie voeren hebben we er in 2022 voor gekozen om deel te nemen aan het raadsakkoord. Daarin staat dat duurzaamheid een belangrijk thema is. We weten ons verantwoordelijk voor een goed beheer van onze aarde, ook voor de generaties na ons. Wat heeft dit concreet opgeleverd? Plannen voor een milieustraat. Beleid voor het plaatsen van kleine windmolens. Veluwe Duurzaam hebben we ingeruild voor het Regionaal energie Loket, dat veel minder voor onze inwoners doet. Kortom bij duurzaamheid veel woorden, maar weinig daden. Daar moet echt verandering in komen. Tijd voor daden. 

Deelname aan het raadsakkoord betekent niet dat PvdA/GroenLinks de groene idealen in de ijskast heeft gezet. Op de Veluwe is plaats voor de wolf. De Grote Bunte dient als landgoed behouden te blijven. De bedrijvenstrip in Elspeet mag niet ten koste gaan van het leefgebied van de das. Geen herstart van bovengronds schieten op jachtschietcentrum Berkenhorst.

André Timmerman
burgerraadslid PvdA/GroenLinks

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie