Afbeelding
André Dorst

Column Gerald Bronkhorst: Vrijheid

15 mei 2024 om 18:00 Column

Negenenzeventig jaar geleden werd Nunspeet bevrijd. Dat de bevrijding hevig bevochten is, wordt duidelijk door de oorlogsgraven in onze gemeente. Deze graven, die de verhalen van moed, opoffering en vrijheid vertellen, zijn belangrijke herdenkingsplaatsen. Ze herinneren ons aan de hoge prijs die voor onze vrede en vrijheid is betaald. Als inwoners van Nunspeet hebben wij de plicht deze graven te verzorgen en te bewaren, niet enkel als eerbetoon aan het verleden, maar ook voor de  toekomstige generaties.

Het is cruciaal dat we deze graven goed onderhouden. Deze plekken zijn niet slechts verzamelingen van stenen en namen; ze zijn de levende getuigen van onze geschiedenis. Ze brengen de verhalen tot leven van de mannen en vrouwen die stierven voor rechtvaardigheid en vrijheid. Door deze graven te onderhouden, zenden we een duidelijke boodschap dat hun offers niet vergeten worden. Het zorgen voor oorlogsgraven omvat meer dan het schoonhouden van de stenen. Het vraagt om een voortdurende inzet om deze plaatsen in een perfecte conditie te houden, zodat ze een passend eerbetoon vormen voor degenen die er rusten. Dit betekent het repareren van beschadigde grafstenen, het bijhouden van beplanting en het organiseren van herdenkingen.

Recent heeft de gemeenteraad onze motie aangenomen die het college oproept een visie te ontwikkelen voor het beheer en onderhoud van oorlogsgraven en monumenten. Dit moet extra middelen vrijmaken, zodat onze buitendienst meer tijd en aandacht kan besteden aan het behoud van dit erfgoed. Door deze herdenkingsplaatsen te behouden, onderwijzen we ook onze jongere generaties over de betekenis van vrijheid en de offers die het heeft geëist. Bij de behandeling van deze motie in de gemeenteraad refereerde ik aan de preek die dominee Lamens een dag na de bevrijding uitsprak in de Dorpskerk van Elspeet. Aan de hand van psalm 124 werd God gedankt voor de bevrijding uit de macht van de bezetter. God heeft ons niet overgegeven, wat we wel hadden verdiend, maar hij heeft ons bevrijd. En of je nu gelovig bent of niet.. wat het gekost heeft dat wij mogen leven in vrijheid, is een ereschuld die we nooit mogen vergeten...

Gerald Bronkhorst 

Fractie SGP Nunspeet

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie