Het Herdenkingsmonument in Park 40-45
Het Herdenkingsmonument in Park 40-45 Rob Breet

Herdenkingsconcert in de Dorpskerk in Nunspeet

19 april 2024 om 08:47 Cultuur

Op de avond van Dodenherdenking zal in de Dorpskerk in Nunspeet het Requiem van Fauré klinken. Het korte concert begint om 20.30 uur, zodat ook degenen die hebben deelgenomen aan de herdenking op de begraafplaats aan de Eperweg het concert kunnen bijwonen.

Nunspeet herdenkt op 4 mei in het bijzonder de Nunspeters die sinds 1940 in oorlogsgeweld zijn omgekomen. Er worden 136 namen vermeld op het indrukwekkende monument in Park 40-45, maar het zijn er ongetwijfeld meer.

In de katholieke liturgie is het gebruikelijk dat er een mis wordt opgedragen voor het zielenheil van de overledene. Deze bestond uit een vast aantal gebeden in een vaste volgorde. Een requiemmis wordt vaak gezongen. De Franse componist Gabriel Fauré, die honderd jaar geleden overleden is, voltooide zijn Requiem in 1890.

Fauré heeft zich veel vrijheden veroorloofd met de liturgische tekst. Zo heeft hij het vreeswekkende gebed Dies Irae, de dag van de wrake Gods, grotendeels achterwege gelaten. Slechts enkele zinnen zijn geïntegreerd in andere onderdelen. Voor Fauré was de dood dan ook geen bron van grote angst, maar van berusting en bevrijding. Het woord requiem (rust) is zowel het eerste als het laatste woord van zijn tekst.

Het concert wordt verzorgd door het Nunspeets Kleinkoor onder leiding van Joalien van den Houten. Vocale solisten zijn Gerardine Marechal, sopraan, en Paul Beunders, bas. De begeleiding bestaat uit Mireia Escobar Ortega, viool, en Luuk Schuurman, orgel. Het concert is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Nunspeet, het Van den Broek Lohman Fonds en Breet Consultancy. De toegang is vrij.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie