Verdwijnen betonblokken uit Oosteinderweg door komst IKC
Verdwijnen betonblokken uit Oosteinderweg door komst IKC Wijnand Kooijmans

Meerderheid voor komst IKC

26 januari 2023 om 16:25 Politiek

De fracties van SGP en PvdA/GroenLinks verzetten zich voorlopig nog tegen de komst van een Integraal Kind Centrum (IKC) aan de Oosteinderweg in Nunspeet. Beide partijen willen eerst onder deskundige begeleiding het plan bespreken met de buurt.

Wijnand Kooijmans

De meerderheid van de raad, de fracties van Gemeentebelang, ChristenUnie en CDA vinden dat het belang van het kind voorop gesteld moet worden en daarom de komst van het IKC niet langer vertraagd moet worden. Bestuurslid Cor Vosselman van CNS, christelijke basisscholen Nunspeet onderstreepte het belang van de komst van het IKC. Dit gezien de erbarmelijke staat waarin de Petraschool en de Morgenster verkeren die beiden in het nieuwe centrum worden ondergebracht. In totaliteit moeten straks maximaal zo’n vijfhonderd kinderen gebruik maken van het IKC.

Door omwonenden wordt vooral het inspraakproces gehekeld, zoals dat is gevoerd door de gemeente Nunspeet. Hetgeen door meerdere partijen in de raad en wethouder Jennifer Elskamp ook wordt erkend. Onder meer wordt door omwonenden in twijfel getrokken of het IKC nog wel nodig is na het afhaken van De Wingerd en De Arend. Gevraagd wordt naar een nieuw onderzoek naar de noodzaak. Wethouder Elskamp zegt dat daarvan is afgezien omdat de verwachting is dat de uitkomst van het onderzoek niet anders zal uitvallen en de locatie aan de Oosteinderweg als beste uit de bus blijft komen.

Inspreker Hanco Folmer noemt de totale gang van zaken een schijnvertoning. Fouten in het ecologisch onderzoek zijn volgens hem weggemoffeld om bij de provincie ontheffing van de Wet natuurbescherming te krijgen. Met hem vinden veel omwonenden de locatie verkeerd gekozen omdat deze is gelegen tegen het bedrijventerrein De Kolk aan. Daar kan al geen grond meer worden uitgegeven vanwege de overbelasting van het elektriciteitsnetwerk. De verwachting is dat dit probleem ook gaat spelen bij het IKC.

Gerrit Polinder (SGP) zegt dat het plan weliswaar niet zo maar uit de hoge hoed wordt getoverd maar dat hier al sinds 2010 over wordt gesproken. De situatie is volgens hem wel gewijzigd en gezien de protesten uit de buurt wil hij eerst met hen in gesprek voor eventueel ‘ja’ wordt gezegd tegen het plan. Sander Kouwenberg (PvdA/GroenLinks) deelt die mening.

Vooral de verkeersveiligheid wordt gezien als een heikel punt. Het verkeersonderzoek geeft aan dat de bouw op de betreffende locatie haalbaar is. Maar gewezen wordt op confrontaties die gaan ontstaan tussen fietsende en wandelende schoolkinderen en het autoverkeer. Een verdere uitwerking moet nog plaatsvinden. Arie Harteveld (ChristenUnie) vindt het van belang dat de omwonenden hierbij ook worden betrokken. Onder meer worden vraagtekens gezet bij het verwijderen van de betonblokken die het onmogelijk maken voor verkeer vanuit de wijk Oenenburg rechtstreeks naar de Oostelijke Rondweg te rijden.

Voor de meerderheid van de raad weegt de gebrekkige staat van de huidige scholen zwaar.  Zoals veel scholen daarmee te kampen hebben.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie