Het Nunspeets Kleinkoor tijdens een optreden in de Catharinakapel.
Het Nunspeets Kleinkoor tijdens een optreden in de Catharinakapel. Arnold Scheen

Concert in het teken van vrede en vrijheid

13 april 2023 om 14:16 Algemeen Ingezonden

Feestelijke concerten zijn een traditie op Bevrijdingsdag, dit jaar ook in Nunspeet. Het Nunspeets Kleinkoor geeft op 5 mei een concert in Podium De Ontmoeting, aanvang 20.00 uur. Het koor staat onder leiding van Joalien van den Houten en wordt begeleid door Joshua Joseph op piano.

Het wordt een gevarieerd concert, waarin de zangstukken zich bewegen tussen opgewekt en ingetogen. Het muzikale gedeelte wordt afgewisseld met een aantal gedichten die ‘vrijheid’ in het licht zetten, maar ook de donkere kanten van vrijheid laten zien. De Nunspeetse dorpsdichter Willemijn Hannessen zal een eigen gedicht vertolken. 

Een centraal werk in het concert is het Te Deum van Mozart, gecomponeerd toen hij 13 jaar oud was. Mozart gebruikte daarvoor een oeroude religieuze tekst met de titel Te Deum laudamus: Wij loven U, God. Deze tekst speelt een belangrijke rol in christelijke liturgie en is door meer dan 130 componisten op muziek gezet. Het Te Deum wordt ook vaak gezongen tijdens plechtige gelegenheden, zoals een kroning. In het verleden zong men het na een gewonnen veldslag. Of na een gewonnen vrede. In Frankrijk gebeurde dit op 9 mei 1945, een dag na het einde van de Tweede Wereldoorlog. De Belgen zingen het op hun Nationale Feestdag, waarmee wordt gevierd dat de Belgen zich vrij hebben gemaakt van de Nederlanders.

Met veel meer nadruk wordt de vrede afgesmeekt in Da Pacem Domine (Geef ons vrede, Heer) van de Letse componist Arvo Pärt, eveneens op basis van een zeer oude tekst. Hij componeerde het werk ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de bomaanslagen in Madrid, in 2004. In contrast met de triomfantelijke toon van Mozarts compositie is de toonzetting heel sober. Pärt grijpt in zijn werk terug op middeleeuwse muzikale principes.

Behalve de vrijheid speelt ook de lente een belangrijke rol in het concert, met korte composities van de twintigste-eeuwse componisten Paul Hindemith en Benjamin Britten: Printemps (Lente) en The evening primrose (De teunisbloem).

Het Nunspeets Kleinkoor bestaat uit veertien zangeressen en zangers. Sinds 1985 geeft het koor concerten in Nunspeet en omgeving, met koorwerken die uit de vijftiende eeuw kunnen komen, maar ook uit de moderne tijd. Meer informatie op de website.

Het 5 mei-concert is mede mogelijk gemaakt door het Van den Broek Lohman Fonds en vindt plaats in De Ontmoeting, Arthur Briëtstraat 38, aanvang 20.00 uur. De toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage is welkom.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie