In actie in het jaarlijkse Houtdorp.
In actie in het jaarlijkse Houtdorp. Stichting Welzijn Nunspeet

Over jongeren en vrijwilligerswerk

30 april 2024 om 07:00 Maatschappelijk

Vrijwilligerswerk krijgt een steeds prominentere rol binnen onze samenleving. Vanuit welzijn wordt er ontzettend veel werk verzet door de tomeloze inzet van vrijwilligers. Een vraag waar wij mee spelen is hoe krijgen we jongeren zo ver om zich ook in te gaan zetten voor anderen?

Een van de succes verhalen waarbij jongeren zich inzetten is tijdens ons jaarlijkse Houtdorp. Een groep van zo’n 40 jongeren en jongvolwassenen klaren jaarlijks met elkaar deze klus van begin tot eind. Aangevuld met andere vrijwilligers wat het tot een team van zo’n 60 personen maakt. Als de kinderen de week erop hebben zitten en alles weer is opgeruimd sluiten we af met een barbecue. Wij zien hier een belangrijke sleutel in de verbinding onderling en de community building. Gezelligheid is tijdens dit project de verbindende factor. 

Een vraag waar we natuurlijk antwoord op willen hebben is: Wat beweegt de vrijwilliger om in actie te komen? Uiteraard het bijdragen voor een ander om deze een mooie tijd te bieden. Maar wat levert de inzet de vrijwilligers zelf ook op? Bij ons heerst de overtuiging dat mensen die zich inzetten als vrijwilliger zelf graag onderdeel willen zijn van de ‘community’. Gezelligheid en verbinding met elkaar en anderen staan daarom ook centraal voor een flink aantal vrijwilligers. 

SWN Next Gen is een nieuw initiatief die juist onze jongeren in de gemeente wil activeren om zich in te zetten als vrijwilliger. Tegelijk zien we ook dat jongeren hierin op weg geholpen kunnen worden. Daarom bieden we binnen dit project naast het vrijwilligerswerk dat jongeren uitvoeren een stuk waarbinnen we optrekken met de jongeren om zichzelf te ontwikkelen. We brengen de jongeren in contact met elkaar en bieden workshops waardoor er van elkaar geleerd kan worden. Op deze manier zetten jongeren zich in en werken ze tegelijkertijd aan de ontwikkeling van hun talenten. Vrijwilligerswerk helpt jezelf tus ook verder op persoonlijk vlak! Dit project wordt ondersteund door ZonMw.

Ben jij of ken jij mensen die graag zich graag op zo’n manier in willen zetten voor onze Nunspeetse Samenleving? Neem gerust contact met Bert de Jonge via 06-12612802 of mail naar bert@welzijnnunspeet.nl

Jongeren die zich inzetten tijdens houtdorp. 

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie