Het echtpaar en de burgemeester.
Het echtpaar en de burgemeester. Wijnand Kooijmans

Diamanten huwelijk in Nunspeet: ‘We wonen al ruim 25 jaar met plezier aan de Gruppendelerweg’

1 maart 2024 om 06:00 Mensen

Pieter Kok (iedereen noemt het gewoon Piet) en Gerda van Lochem mochten herdenken zestig jaar te zijn getrouwd. Ze werden in hun woning gefeliciteerd door burgemeester Céline Blom die net naar Nunspeet is verhuisd en het bezoek per fiets aflegde.

Wijnand Kooijmans

Kok is een rasechte Mokumer. Gerda komt uit Vierhouten, maar verhuisde met haar moeder in 1946 naar Amsterdam. “Ik keek daar mijn ogen uit, het was een enorme overgang. In de vakanties gingen we met de auto altijd terug naar Vierhouten.” De twee leerden elkaar kennen tijdens hun kerkelijk werk. Piet speelde onder meer trompet of de piano bij de zang van de kinderen, Gerda las hen een verhaal voor. Er werd wel direct besloten terug te keren naar de Veluwe. Piet was wegenwachter van beroep en werd overgeplaatst. Ondanks dat Piet aangaf dat zijn baan van belang was, kostte het enige moeite een woning te vinden. Er werd tijdelijk gewoond in een recreatiewoning van een familielid. 

Onder meer was net rijksweg A28 geopend. “Er woonde wel een wegenwachter in Elburg en één in Harderwijk, maar niet in Nunspeet. Ik mocht een formulier invullen en na een half jaar kregen we een woning. Die moest aan de Seringweg nog wel worden afgebouwd.” Bijna een dag naar de verhuizing van het echtpaar meldde Piet zich af bij de muziekvereniging Harmonie om binnen een jaar al bestuurslid te worden. Hij is zowel penningmeester als secretaris geweest. Eerst speelde hij trompet, op verzoek van de dirigent werd dat later bas tuba; dat instrument bespeelt hij nog steeds. Ook Gerda was een aantal jaren lid van de Harmonie en speelde de bas. Voor haar huwelijk was de bruid werkzaam bij Albert Heijn in Zaandam. Omdat ze ging trouwen kreeg ze echter een brief dat er om die reden geen gebruik meer gemaakt werd van haar diensten, kortweg ontslag. 

“Ik verveelde mij wezenloos in huis. Later ben ik gaan werken bij AH in Nunspeet. Op kantoor, maar als het druk was, sprong ik ook wel eens bij in de winkel.” Uit hun huwelijk werden twee dochters geboren. Inmiddels hebben ze drie kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. Eén van hun dochters woont naast het echtpaar. “Gerda vond dat we een eigen huis moesten kopen en daar zorgde Gart van Meulen voor. Inmiddels wonen we al zo’n vijfentwintig jaar met veel plezier aan de Gruppendelerweg. Mooi dicht bij allerlei voorzieningen waardoor ze veel dingen lopend afkunnen. 

Naar Amsterdam verlangt Piet niet terug. “Het is mijn Amsterdam niet meer.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie