Archieffoto gemeentehuis Nunspeet.
Archieffoto gemeentehuis Nunspeet. Barry Wensink

De wensen van Nunspeetse partijen voor 2025-2028

23 maart 2024 om 06:00 Politiek

Drie partijen hebben wensen kenbaar gemaakt voor de meerjarenbegroting 2025-2028. SGP en PvdA/GroenLinks zien daarvan af. Dat blijkt uit de perspectievennota die aan de raad wordt aangeboden.

Wijnand Kooijmans

In de begroting wordt al rekening gehouden met het ravijnjaar 2026. De verwachting is dat de gemeente dan aanzienlijk minder geld ontvangt uit het gemeentefonds van het Rijk. Er wordt wel lobby gevoerd om deze tegenvaller ongedaan te laten maken door een nieuw kabinet, maar duidelijkheid bestaat niet. Onder meer wordt de onroerende zaakbelasting met 6 procent verhoogd om de lagere inkomsten te compenseren. Dit moet jaarlijks een bedrag van 390.000 euro opleveren. De verhoging van de toeristenbelasting moet daarnaast in 2026 in totaal 253.000 euro opbrengen en een jaar later 337.000 euro.

ChristenUnie zet in op het normaliseren van jeugdhulp in Nunspeet. Onder meer door het intensiever betrekken van welzijnsorganisaties. Uitgangspunt is een positieve gezondheid. Tijdens een pilot in 2025 en 2026 wordt jaarlijks gevraagd om een bedrag van 150.000 euro om activiteiten mogelijk te maken. Het geld kan worden geput uit de reserve beschermd wonen.

CDA wil onder meer parkeerterreinen overkappen met zonnepanelen. Hiervoor worden onder meer mogelijkheden gezien bij openbare parkeerplekken en bij de Wiltsangh of andere sportbedrijven. Ook wordt gepleit voor verbetering van de verkeersveiligheid en parkeren rondom de Brink in Elspeet. Hierbij moet volop aandacht zijn voor schoolkinderen en moeten de parkeerplaatsen voor winkels en horeca praktisch worden gereguleerd.

Gemeentebelang wil ook de derde fase van het Masterplan Hulshorst uitgevoerd zien. Hierbij gaat het onder meer om de komst van een gecombineerde skeeler- en ijsbaan. Zowel CDA als Gemeentebelang willen verder de realisatie van de schaapskooi in Elspeet prioriteit geven. Wat CDA betreft wordt hier ook de permanente huisvesting voor het herdersgezin bij meegenomen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie