De bestaande schuilstal moet op termijn ook verdwijnen.
De bestaande schuilstal moet op termijn ook verdwijnen. Wijnand Kooijmans

Definitief geen plek voor schuilstallen op Hulshorster Enk meer

22 maart 2024 om 15:00 Politiek

Er wordt voorlopig definitief een streep gezet door de mogelijkheid schuilstallen te plaatsen op de Hulshorster Enk. Een amendement op het bestemmingsplan voor het buitengebied, ingediend door PvdA/GroenLinks en SGP werd uiteindelijk unaniem aangenomen.

Wijnand Kooijmans

Ten aanzien van de ene bestaande schuilstal die er staat, is een uitsterfconstructie van toepassing. De vergunning is persoonsgebonden en mag daarmee niet overgaan naar een ander. In het wijzigingsvoorstel wordt het college van burgemeester en wethouders opgedragen uiterlijk in het vierde kwartaal van dit jaar met een notitie ‘schuilstallenbeleid’ te komen.

Hierin moet onder meer duidelijkheid worden verschaft over de definitie van schuilstallen, inclusief de mobiele schuilstal. Ook moet aangegeven worden welke toepassingsmogelijkheden er zijn in relatie tot dierenwelzijn, de gewenste periode van plaatsing en gebruik en de mogelijkheden en onmogelijkheden voor landschappelijke inpassing. Onder meer in het gebied Hulshorster Enk.

In eerste instantie was ook door Gemeentebelang een amendement ingediend waarin de mogelijkheid werd open gehouden drie verrijdbare schuilstallen toe te staan in de periode van 1 maart tot 1 november. Na een schorsing trok Corrie Jansen namens deze partij dit amendement in.

Het aanvankelijke amendement van PvdA/GroenLinks en SGP werd wel aangepast om tegemoet te komen aan de vrees van wethouder Jaap Groothuis dat een verbod op schuilstallen in zijn totaliteit invloed heeft op de totale gemeente. Door toe te voegen dat binnen de aanduiding ‘cultuurhistorische waarden’ in de Hulshorster Enk geen aanvragen voor schuilgelegenheden in behandeling mogen worden genomen, worden consequenties voor andere gebieden vermeden.

De wethouder deed tevens de toezegging met de bewoners van het Poppeswegje in Hulshorst in gesprek te gaan om een oplossing zien te vinden rond de opvang van paarden op het perceel nummer 27b. Dat was voor Gemeentebelang reden een motie in te trekken waarin op zo’n gesprek werd aangedrongen. Tegen het houden van de paarden bestaan bezwaren bij een omwonende die aangeeft overlast te ondervinden zowel op het gebied van stank als geluid. 

Ook moet de wethouder kijken naar de problemen rond Onder de Bos 114, Hulshorst. Drie partijen vinden het onvoldoende dat de wethouder zegt dat hiermee alleen maar een gemaakte fout uit het verleden wordt rechtgezet.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie