René (l.) en Tim oefenen op het 5-schots luchtpistool.
René (l.) en Tim oefenen op het 5-schots luchtpistool. (Foto: Dick van der Veen)

Burgerwacht richt zich op komst NK

3 augustus 2021 om 09:01 Algemeen

Het 100-jarig bestaan van schietvereniging De Burgerwacht in juni 2020 kon in verband met corona niet worden gevierd. Wel ontving men de Koninklijke erepenning. Bovendien mag de vereniging op 11 september het Nederlands Kampioenschap 5-schots luchtpistool organiseren.

NUNSPEET – In Arnhem werd het NK luchtgeweer/luchtpistool op diverse disciplines afgewerkt. Met uitzondering van het NK 5-schots, want daarvoor ontbrak daar de accommodatie. Die is er wel in Nunspeet. Bovendien ligt de gemeente centraal in Nederland. Omdat het een spectaculair onderdeel is waarmee De Burgerwacht ook geen ervaring heeft werd er recentelijk geoefend. Acht deelnemers uit eigen kring konden ervaring opdoen met de speciale luchtpistolen die voor deze discipline zijn vereist. De Koninklijke Nederlandse Schietsport Associatie (KNSA) stelde ze beschikbaar, net als twee speciale borden. Twee mensen die internationale ervaring kwamen naar de accommodatie aan de Oosteinderweg om uitleg te geven. 

Jaloersmakend

De Burgerwacht verhuisde vijftien jaar geleden van de Driestweg naar de huidige locatie waar een fraaie accommodatie werd gerealiseerd die voor veel schietverenigingen jaloersmakend is. Wilco van Sandwijk, die de public relations verzorgt, geeft aan dat er achter het gebouw ruimte ligt om een 100-meter baan aan te leggen. “Niet dat we het van plan zijn, want dat vergt een hoge investering Voorlopig houden we het op de 25 meter baan. Voor het NK op 11 september kunnen we alles coronaproof laten verlopen. Mensen kunnen binnen komen zonder contact te leggen of elkaar te kruisen. Er blijft voldoende plaats over voor publiek met in achtneming van de anderhalve meter maatregel. We verwachten dat veel mensen met dit spectaculaire onderdeel willen kennis maken, maar we handhaven daarbij het principe: vol is vol.”

Wat is dan het speciale aan dit onderdeel? 

“Je moet denken aan de Olympische discipline met skiën en schieten in combinatie. Schutters krijgen een pistool met vijf patronen. De wedstrijdleider geeft het signaal “Schutter gereed?” waarbij de deelnemers al de veiligheidshouding hebben ingenomen. Binnen tien seconden moeten ze op vijf horizontale doelen schieten. Ze kunnen dus maximaal vijf punten binnen halen. Wij hebben in onze vereniging twee leden die over zo’n pistool beschikken. Voor deelname geldt de ranking van 2019. Er is een maximum van 60 deelnemers. Misschien wordt het een open wedstrijd, dan kan iedereen zich aanmelden.” 

Hoe staat De Burgerwacht er voor?

“De vereniging telt 90 leden. Helaas wat weinig jeugdleden en ook is het met het aantal vrouwelijke schutters zuinig gesteld. Daar willen we graag verandering in aanbrengen. Onze accommodatie is berekend op 120 leden die voldoende gelegenheid hebben om de schietsport te beoefenen. Dus als mensen overwegen om toe te treden dan is het nu het ideale moment. Op onze site www.deburgerwacht.nl staat alle informatie.” 

Veiligheid

Veiligheid bij de schietsport is van groot belang. “Die heeft bij ons de hoogste prioriteit. Bij binnenkomst is er eerst een gesprek met de secretaris. Die kijkt welk vlees hij in de kuip heeft, want we kennen onze verantwoordelijkheden. Vervolgens wordt ze in een periode van zes weken door onze trainers geleerd welke wapens en disciplines er zijn en vooral ook hoe er veilig mee om te gaan, wat de schiethoudingen is. De praktijk toont aan welk wapen het best ligt. Als het allemaal lukt wordt je op dat wapen vrij gezet. Voordat je met een bepaald wapen mag schieten wordt je dus getraind om er veilig mee om te gaan. Je kunt gebruikmaken van de wapens van de vereniging. Het eerste half jaar ben je aspirant lid; na een jaar volwaardig lid. Pas na een jaar kun je een vergunning voor de aanschaf van een eigen wapen aanvragen. Daar komt onder meer de politie aan te pas. Je moet ieder jaar opnieuw een proeve van bekwaamheid afleggen en bovendien aantonen dat je voldoende schietbeurten hebt gemaakt.”

De oefenavonden van De Burgerwacht zijn dinsdag en donderdag vanaf 19.30 uur en zaterdag vanaf 16.30 uur. De jeugd schiet aan het begin van de (donderdag)avond onder begeleiding. Op woensdag bouwt men de banen om voor steelplaat en live action. De kennismaking met het 5-schots luchtpistool is de leden goed bevallen. Het publiek kan er 11 september van genieten.

(Tekst: Dick van der Veen)

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie