Scan de QR-code om de muziek te luisteren.
Scan de QR-code om de muziek te luisteren.

Nieuwe rubriek: Muziek bij afscheid en verlies

29 januari 2024 om 12:01 Het laatste afscheid Tips van de redactie

Wij van Sluijmer & Van Olst weten na meer dan twintig jaar begeleiden van mensen bij uitvaarten, welke emoties muziek oproept. Deze ervaring willen we delen.

Hendrik van Olst

Als jongen was ik al muziek aan het opnemen, toen nog op cassettebandjes. Mijn vader speelde graag orgel en vulde daarmee de hele huiskamer. Maar ik bouwde met mijn koptelefoon op aan mijn eigen muziekbibliotheek. 

Muziek beluisteren is nog steeds één van mijn grote passies. Als uitvaartverzorger ondersteun ik de nabestaanden dan ook graag bij hun keuze voor de muzikale onderdelen in de uitvaartplechtigheid. Mijn collega Jeroen Smit doet dat met net zoveel inzet.
Tijdens de voorbereiding van de uitvaartplechtigheid vragen we de achterblijvers naar muziek die past bij de overledene. Dat roept herinneringen op en vervult luisteraars met liefde.
Muziek zorgt voor verwondering, maar doet ook gemis voelen.

Het gaat bij een uitvaart niet alleen om het nemen van afscheid. De overledene blijft immers een onderdeel van ons bestaan. Muziek kan helpen om die band een andere invulling te geven. Nieuwe herinneringen kunnen ontstaan door de uitvaart en troost geven als we achterblijven. 

Emoties worden niet alleen opgeroepen door toespraken, preken en het ophalen van herinneringen. Maar muziek kan zelfs beter dan woorden, gevoelens oproepen.
Muziek kan emoties boven laten komen waarvoor we niet zomaar taal hebben. Wetenschappers hebben ontdekt dat luisteren naar muziek veranderingen in de hersenen doet ontstaan. Het verwerkingsproces wordt bevorderd. Muziek laat blokkades verdwijnen, gevoelens krijgen de ruimte.
Niet alleen in de hersenen gebeurt wat: de bloeddruk verlaagt, net als de hartslag. Bloed gaat beter circuleren.

Muziek kan ook gebruikt worden als een ritueel. Door mee te zingen, zelf muziek ten gehore te brengen, geef je uiting aan je gevoelens. Of door ritmisch te gaan meebewegen.
Het gaat bij muziek niet alleen om jezelf, het verbindt ook met andere nabestaanden.

In 2024 verzorgen wij in de laatste krant van iedere maand de rubriek ‘muziek bij afscheid en verlies’. We nodigen u uit om met ons mee te denken. U kunt reageren op deze stukjes en meehelpen om muziek een grotere plek te geven in de uitvaarten.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie