Een schutter kan direct zijn resultaten naar zich toe halen.
Een schutter kan direct zijn resultaten naar zich toe halen. Dick van der Veen

Er zit schot in schietvereniging De Burgerwacht in Nunspeet

31 maart 2024 om 12:00 Overig

Een sterk stijgend ledental dat tegen de honderd aanleunt, enorme uitbreiding van de disciplines en een focus op de brede maatschappelijke inzet markeren de positieve ontwikkelingen bij schietvereniging De Burgerwacht in Nunspeet. 

Dick van der Veen

Dat blijft ook binnen de KNSA, de Koninklijke Nederlandse Schietsport Associatie, niet onopgemerkt. Er werden op de prachtige accommodatie al diverse grote wedstrijden afgewerkt. Op 8 en 9 juni krijgt dat een vervolg met het Nederlands kampioenschap Meesterkaart licht en zwaar, klein en groot kaliber pistool voor schutters die zich daarvoor in de afgelopen maanden kwalificeerden. 

Toen we in 2021 met voorzitter Ruud van Soest spraken, was er nog de afdronk van de coronacrisis die weinig reden tot optimisme bood. Sindsdien heeft de vereniging een voortvarende ontwikkeling doorgemaakt. Die maakte het nodig om de trainingsuren flink uit te breiden. Training vindt plaats op vier dagen in de week.

Op dinsdag wordt getraind voor klein kaliber en luchtschutters, op woensdag de dynamische disciplines, donderdag meervoudige disciplines en op zaterdagmiddag kunnen bijvoorbeeld mensen met een achterstand in de interne competitie een inhaalmanoeuvre uitvoeren.

De Burgerwacht hecht grote waarde aan veiligheid. Daarom ligt een zwaar accent op goede voorlichting. Van Soest: “Mensen kunnen zich via onze website www.svdeburgerwacht.nl aanmelden. Eens in de maand organiseren we een informatieavond waar tot in detail wordt uitgelegd hoe het in onze vereniging werkt. Vervolgens vinden zes instructielessen plaats. Daarin komen een grote hoeveelheid disciplines voorbij: wapenkennis, vaardigheden, het leren schieten met inbegrip van ademhalingstechnieken, houdingen en vooral ook veiligheid. Het stelt nieuwe leden in staat om een keuze te maken uit het uitgebreide aanbod, met de aantekening dat leden later op meer disciplines hun schietvaardigheid onder bewijs kunnen stellen.”

In 2021 waren er slechts een paar leden van De Burgerwacht die zich met de nationale (sub)top konden meten: ook op dat vlak heeft de vereniging grote vorderingen gemaakt. Er is inmiddels een Nederlands kampioen lange afstand geweer schieten binnen de gelederen en diverse leden bewijzen zich op district- en afdelingskampioenschappen.”

De Burgerwacht trekt veel leden uit de regio en ook enkele van ver daarbuiten. De interne competitie loopt van september tot en met mei. In juni worden de nummers één, twee en drie in de diverse sectoren op het podium gehesen tijdens een bijeenkomst die wordt afgesloten met een barbecue. 

De aanwas van jeugd heeft de aandacht, maar daarbij geldt, zoals voor vele verenigingen, het immense aanbod waaruit de jongeren kunnen kiezen. Bij de binnenkomst van jeugdleden worden de ouders nauw betrokken. Ook hier weer in het belang van de veiligheid. 

Van Soest bekleedt nu om en nabij de zeven jaar het voorzitterschap. Het bestuur wil geen mogelijkheid onbenut laten om voor en samen met de lokale overheid uit te zoeken waar ze de gemeenschap nog beter kan bedienen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie