Advies aan huis van de energiecoach
Advies aan huis van de energiecoach Monique Branse

Energiecoach bij Duurzaamheidsloket: ‘Voor iedere beurs bruikbare tips’

1 mei 2024 om 15:00 Maatschappelijk

Zorgen voor en met elkaar. De gemeente Nunspeet kent veel inwoners die zich inzetten voor een ander. In deze terugkerende rubriek maken we kennis met deze betrokken mensen, zowel jong als oud(er) en alles daartussenin. Dit keer een gesprek met Marga de Valk over haar vrijwilligerswerk als Energiecoach bij het Duurzaamheidsloket gemeente Nunspeet.

Monique Branse

Wil je graag minder energie verbruiken, maar weet je niet hoe? Schakel dan een energiecoach in. Dit zijn vrijwilligers die je niet alleen advies geven, maar je vaak meteen ook praktisch helpen, bijvoorbeeld met het aanbrengen van radiatorfolie of andere kleine energiebesparende maatregelen. Of misschien wil je advies bij het aanvragen van een subsidie? Marga: “Energiecoaches zijn er voor iedereen. Of je nu een huur- of een koopwoning hebt. Voor iedere beurs zijn er bruikbare tips. Het gaat zowel om het uitwisselen van kennis als mensen heel gericht adviseren over het bewuster om gaan met energie. Kleine dingen als een tochtstrip, een dranger op de deur, zijn eenvoudig toe te passen in iedere woning. Het zou fijn zijn als we allemaal bewuster worden. Ook kan het je op jaarbasis geld schelen. Dat is dus dubbele winst.  

”Je huis verwarmen, koken van maaltijden, wassen en drogen kan echt duurzamer en slimmer”, vervolgt de energiecoach. “Maak gebruik van de zon en wind om de was te drogen. Ventileer ook je huis goed. Goed ventileren is noodzakelijk voor een gezond leefklimaat. We kunnen allemaal een steentje bijdragen. Neem een eigen boodschappentas mee dan gebruik je minder plastic tasjes. Ons team van vier energiecoaches en twee tuincoaches komen bij je thuis. Samen kijken we wat bij jou past en wat werkt om duurzamer en bewuster te leven.” In Nunspeet zijn er op het gebied van duurzaamheid meerdere initiatieven voor de inwoners. Een bijvoorbeeld is de subsidieregeling voor een klimaatbestendige tuin. Er is zelfs een tegeltaxi! De ‘Tegeltaxi’ is een gratis ophaalservice die tegels ophaalt die je zelf uit uw tuin verwijdert. Het gaat om halve/hele tegels, betonstraatstenen en klinkers. Een belangrijke voorwaarde is dat je de oude tegels vervangt door waterdoorlatend groen zoals planten en/of bomen. 

“Een afspraak met de energiecoaches kun je maken via de website duurzaamheidsloketnoordveluwe.nl. Wij als energie- en tuincoaches komen op afspraak bij je thuis en denken graag met je mee. Het gesprek duurt ongeveer 1 tot 1,5 uur en na afloop krijg je een samenvatting van het gesprek mee.” 

Marga besluit: “Door duurzamer te leven houd je rekening met je omgeving en daar heb je zelf ook wat aan. Denk aan je gezondheid, je wooncomfort, je portemonnee en je leefomgeving. Iedereen kan iets doen. Doe je mee?”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie