Sonja met de bolletjesjurk en een andere jurk uit haar collectie.
Sonja met de bolletjesjurk en een andere jurk uit haar collectie. Johanna Sijbel

Duurzame en betaalbare trouwmode in Nunspeet

11 april 2024 om 12:01 Achtergrond

Sonja Gerrits vertelt dat ze een passie heeft voor trouwmode. Tijdens het gesprek zien we meer passies naar voren komen. Ze houdt ook van mensen. En van tweedehands. Die drie passies combineert Sonja in Son’s Bruidsboetiek in Nunspeet.

Johanna Sijbel

Sonja vertelt enthousiast over het ontstaan van haar stichting: “Ik kon door chronische ziekte niet meer werken in de zorg, dus ging ik op zoek naar een nieuw doel in mijn leven. Ik stuitte op een kringloopwinkel in Zeeland die ook bruidsmode verkocht. Dat bleek een schaars concept: tweedehands trouwkleding.” Sonja zag hier een leuke hobby in. Ze kocht een restpartij trouwjurken op en hing die in een slaapkamer in haar huis. Al gauw kwamen bruiden vanuit heel Nederland en België op haar ‘winkel’ af. De collectie breidde uit en Sonja betrok een tweede kamer bij het geheel. Haar bed ging naar de kleinste slaapkamer. Toen de collectie ook de tweede slaapkamer uitgroeide, ging ze op zoek naar een externe locatie. 

Vano Vastgoed uit Nunspeet bood een bovenverdieping aan. “Daar ben ik heel dankbaar voor”, vertelt de enthousiaste vrouw. “Nu kan ik klanten een volledige ervaring bieden: ze worden ontvangen in een prachtige ruimte wat meewerkt aan de volledige ervaring. We hebben vier kamers vol trouwmode en een ruime paskamer. Familie en vrienden van de bruid kunnen plaatsnemen op comfortabele stoelen; zo wordt het uitzoeken van een trouwjurk of -pak ook voor klanten met een kleine portemonnee het feest dat het hoort te zijn.” 

Sonja houdt van de verhalen die haar klanten met zich meebrengen. Ze vertelt over een bruid die haar oma meenam om een jurk uit te kiezen. “Oma was terminaal. Toen ik de bruid een tijdje later belde, vertelde ze dat haar oma de hele dag aanwezig was op de bruiloft, maar diezelfde avond is overleden. Ik kon alleen maar dankbaar zijn dat ik een klein onderdeel van hun verhaal mocht zijn.” Wijzend naar een witte jurk vol roze stippen (te zien op de foto) gaat ze verder: “Deze bracht een vrouw van 75. Het was haar trouwjurk, gemaakt door haar moeder. Ze hoopte dat de donatie zorgde dat er andere mensen blij van werden. Ik werd er stil van dat iemand zo’n familiestuk aan mij toevertrouwde.” 

Sonja is blij dat ze mensen kan helpen aan betaalbare trouwkleding, maar hoopt in de toekomst ook mensen met een nog kleinere portemonnee te helpen. “Wie weinig te besteden heeft, mag ook een jurk lenen. Doordat mijn stichting geld verdient aan mensen die het wel kunnen betalen om een trouwjurk te huren of te kopen, kan ik het lenen aanbieden aan mensen die het echt nodig hebben. Want waarom zou een mooie trouwjurk alleen weggelegd zijn voor rijke mensen?” Son’s Bruidsboetiek is van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 20.00 uur geopend op afspraak. 

Zaterdag 20 april is er open dag van 10.00 tot 16.00 uur.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie