Afbeelding
JAN MOLL FOTOGRAFIE

Column Henny Zijlstra: Congestie

20 februari 2024 om 13:12 Column

Eigenlijk zou ik vanavond naar een avond over netcongestie. “Wat is dat nu weer?’, zullen sommigen denken. Het klinkt als indigestie; een onprettig gevoel in de maag doordat iemand te snel of te vet heeft gegeten. 

En eerlijk gezegd zie ik wel paralellen met de netcongestie waar we van Zeeland tot Groningen last van hebben. Een overvol stroomnet dat leidt tot klachten bij het aansluiten van nieuwe gebruikers. In de meeste gevallen zijn het bedrijven die hier last van hebben maar er zijn plaatsen waar ook het aansluiten van nieuwe woningen al niet meer lukt.

In Nunspeet hebben woonhuizen hier nog geen last van en voor nieuwe woonwijken is ruimte op het net gereserveerd, maar op bedrijventerrein De Kolk kunnen nieuwe bedrijven niet meer aangesloten worden en ook bedrijven in de regio die van het stroomstation bij Nunspeet afhankelijk zijn ondergaan hetzelfde lot. Netbeheerder Liander werkt aan het toevoegen van nieuwe capaciteit maar dit is een kwestie van jaren. Dit kan al snel 4 jaar duren. Tot die tijd probeert men met het slim verdelen van de beschikbarre stroom toch hier en daar extra plukjes spanning beschikbaar te maken. Maar hierbij is de welwillendheid van bestaande afnemers nodig die bereid zijn hun behoefte aan stroom over de dag te verdelen zodat niet alles tussen 9 en 5 opgebruikt wordt.

Het is wel mooi als deze stroomcrisis betere samenwerking tussen Nunspeetse bedrijven stimuleert, maar dat is slechts bijvangst van een probleem dat steeds nijpender wordt. Dat brengt  me bij de volgende gedachte: De groeiende vraag naar stroom heeft twee gezichten. Enerzijds gebruiken we meer stroom omdat we minder aardgas en olie willen gebruiken. We willen overgaan naar een meer duurzame manier van leven. Dit juichen we als CDA Lokaal van harte toe.

Aan de andere kant gaan we vrolijk door met meer stroom gebruiken. De stopcontacten bij ons thuis hebben inmiddels ook last van congestie door het groeiend aantal elektrische apparaten dat we erop aansluiten. Bijna iedere week lijkt er eentje bij te komen. Dus mijn oproep aan ons allemaal zou zijn om eerst de stroomapparaten-congestie thuis aan te pakken. Wellicht is dit een eerste stap in de goede richting!

Henny Zijlstra

burgerraadslid CDA Lokaal

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie