Afbeelding
JAN MOLL FOTOGRAFIE

Column Karel van Bronswijk: Elburg

26 maart 2024 om 18:00 Column

Nunspeet vaart een eigen koers. Behoudt en bouwt samenwerkingen vooral als die functioneel zijn en zoals ze bestaan (Noord-Veluwe) en ziet geen noodzaak tot meer congruentie. Nunspeet kijkt ook wat meer richting Ermelo en Harderwijk.

Bovenstaande tekst is het beeld dat door Berenschot wordt geschetst in het rapport ‘Toekomstperspectief voor de Elburgse organisatie’ dat deze maand verscheen. Verderop in het rapport krijgt de gemeente Elburg het advies om vooral samenwerking met Oldebroek te onderzoeken. Ook samenwerking met Heerde en Hattem wordt geadviseerd, maar dat is vooral omdat er al vergaande samenwerking met Oldebroek onder de noemer van H2O bestaat. Individueel worden Heerde en Hattem niet als de meest logische samenwerkingspartners bestempeld.

De argumenten die in het rapport als onderbouwing dienen voor het advies om meer met Oldebroek samen te werken zijn, mijn inziens, net zo goed van toepassing op Nunspeet. Het gaat dan over geografische, sociaal-culturele en politiek-bestuurlijke overeenkomsten. 

Het lijkt er dus sterk op dat niet inhoudelijke argumenten of de houding van Elburg zelf naar Nunspeet toe bepalend zijn voor het advies. Het is de houding van Nunspeet die als belemmering wordt gezien om naar Nunspeet te kijken als voorkeurspartner. De vraag is of we onszelf daarin herkennen en of het aanleiding geeft tot bijsturing. Het rapport stelt dat Nunspeet ‘wat meer’ naar Ermelo en Harderwijk kijkt dan naar Elburg. De praktijk is dat Nunspeet graag en goed samenwerkt met alle gemeenten op de Noord-Veluwe. 

Op dit moment heeft Nunspeet, net als Elburg, de belangrijkste ‘zaken, taken en knaken’ goed op orde. Maar kunnen we dat de komende jaren vol blijven houden zonder meer structureel samen te werken met omliggende gemeenten? 

Wat CDA Lokaal betreft blijven we actief en met een open houding de regio in gaan. Samenwerking mag en moet meer betekenen dan alleen maar functioneel. Of dat nog lukt in de Kop van de Veluwe, daarover moeten we opnieuw in gesprek gaan. Een eigen koers is prima, maar soms is het beter met anderen samen in vlootverband te varen.

Karel van Bronswijk

fractievoorzitter CDA Lokaal

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie