Een nagebouwde hut zoals deze er uitzag in de oorlog.
Een nagebouwde hut zoals deze er uitzag in de oorlog. eigen foto

Ontdek het Verscholen Dorp tijdens zomerrondleidingen

13 juli 2023 om 06:00 Algemeen

Tijdens de zomervakantie zijn er tot en met 26 augustus iedere zaterdagmorgen om 10.30 en elke woensdagdagmiddag om 13.30 rondleidingen door het Verscholen Dorp in de bossen nabij Vierhouten.

Hier vonden tijdens de Tweede Wereldoorlog onderduikers een veilige plek tot het kamp bij toeval werd ontdekt. De meeste onderduikers wisten te onderkomen, acht mensen werden gepakt en doodgeschoten. Na de oorlog is er besloten om een hut na te bouwen op aanwijzingen van één van de betrokkenen bij de komst van het onderduikerskamp. Inmiddels staan er drie hutten.

Inwoners van Nunspeet en Vierhouten zorgden ervoor dat de onderduikers voldoende te eten kregen. Voor de omgekomen Joden is een monument opgericht langs de Tongerenseweg op de plek waar ze de dood vonden. Bij de plek waar het onderduikerskamp aan de Pasopweg was gevestigd, staat een gedenkteken. Ieder jaar vinden bij beide monumenten herdenkingen plaats. 

De rondleidingen worden gegeven door gidsen. Aanmelden vooraf is niet nodig. Men kan rechtstreeks naar de Pasopweg komen. Een vrijwillige bijdrage van twee euro per volwassene en één euro per kind wordt op prijs gesteld.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie