De rotonde bij Halfweg wordt gezien als noodzakelijk.
De rotonde bij Halfweg wordt gezien als noodzakelijk. Wijnand Kooijmans

Wensen voor geboortebos en rotonde kruising Halfweg

4 mei 2024 om 16:00 Politiek

Indien er een creatieve invulling aan kan worden gegeven, krijgt de gemeente Nunspeet een vorm van een geboortebos. Daarmee gaat dan een wens van de ChristenUnie in vervulling, zo bleek tijdens de behandeling van de perspectievennota (wensenlijstje) in de Nunspeetse raad.

Wijnand Koojmans

Eventueel kan het plan, zo werd door andere partijen geopperd, uitgevoerd worden door bij de geboorte van ieder kind een boom te planten in een wijk. Harm Jan Polinder (SGP) heeft berekend dat er gemiddeld iedere dag één kind wordt geboren. De 365 bomen nemen dan een flink aantal hectares in beslag. “Waar vinden wij die ruimte, die is toch al schaars.”

Zijn partij vindt dat de perspectievennota niet is bedoeld om bestaande wensen onder de aandacht te brengen. Voorkeur wordt gegeven aan het uitvoeren van plannen, zoals deze al zijn afgesproken, zoals de herinrichting van de stationsomgeving. Voor de rest houdt de partij van Polinder liever de hand op de knip.

De ChristenUnie heeft samen met het CDA Lokaal nog een tweede wens. Dat is het verschuiven van gelden die bestemd zijn voor hulpverlening naar preventie. Voor de komende twee jaar gaat het om 150.000 euro per jaar, met ingang van 2027 moet het regulier beleid worden bij de opstelling van de begroting. Dat geld moet dan ten goede komen aan welzijnsinstellingen die toch al moeite hebben hun plannen uit te voeren.

Andere partijen willen hierin niet meegaan. Ze vinden dat er eerst een concreet plan op tafel moet komen en wijzen erop dat de beschikbare gelden van het Rijk voor jeugdhulp al niet voldoende zijn voor het dekken van de kosten. Ook vinden ze het te voorbarig op voorhand al in te schatten dat meer preventie de kosten van hulp doet afnemen.

Karel van Bronswijk (CDA Lokaal) hield een pleidooi voor de door de gemeente gewenste rotonde bij de kruising Halfweg. De provincie Gelderland is wegbeheerder en moet daarmee de opdracht verstrekken. Nunspeet heeft aangegeven mee te willen betalen aan de aanleg.

Gemeentebelang wil dat wordt gekeken naar de mogelijkheid van een trendmatig verhoging van de Onroerende zaakbelasting om zo de gevolgen van het verwachte ravijnjaar 2026 op te vangen. Partijen willen hierin meegaan maar vinden dat ook andere opties moeten worden bekeken, zoals het bezuinigingen op gemeentelijke uitgaven.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie