Het historische Boschhuis in Nunspeet
Het historische Boschhuis in Nunspeet Wijnand Kooijmans

Nunspeet wijzigt toekomstige bestemming van het Boschhuis

29 januari 2024 om 06:09 Maatschappelijk

Door de gemeente Nunspeet zijn besluiten genomen die invloed hebben op de toekomstige bestemming van het Boschhuis aan het Groenelaantje.

Wijnand Kooijmans

Reden is dat het pand, vanuit oudsher een vakantiekolonie was en daarnaast verschillende maatschappelijke functies heeft gehad. Daarbij heeft het een brede maatschappelijke bestemming gekregen in de bestemmingsplannen die voor het pand gelden. Ook het huidige bestemmingsplan kent een brede zorgbestemming.

In december 2022 werd bekend dat het pand werd aangeboden voor verkoop aan diverse partijen. Vanwege de directe nabijheid van de Dr. Verschoorschool voor bijzonder onderwijs, de matige ontsluiting, excentrische ligging en binnen een natuurgebied kan een toekomstige invulling een grote ruimtelijke invloed hebben op de uitstraling van het gebied. Hierbij kan, zo stelt het college van burgemeester en wethouders, worden gedacht aan een hoge intensiteit van gebruik, verkeersafwikkeling in brede zin, intensiteit verkeersbewegingen en overige vormen van overlast. Het gebouw heeft enige tijd gediend als extra locatie voor de school.

Dat was in december 2022 voor de raad reden een voorbereidingsbesluit te nemen. Door het college is nu een ontwerpbestemmingsplan opgesteld. Uit een oogpunt van veiligheid wordt forensische zorg uitgesloten, gezien de naastgelegen school voor bijzonder onderwijs en woningen en de kwaliteiten van dit gebied vanuit natuur- en recreatief oogpunt.

Tevens wordt het vanuit diverse ruimtelijke aspecten door het college onwenselijk gevonden dat het aantal personen dat 24-uurs-zorg krijgt onbegrensd is. Naast de twee beperkingen van de gebruiksmogelijkheden wordt binnen de bestemming maatschappelijk dienstverlening toegevoegd. Het pand leent zich, zo geeft het college aan, zich daar goed voor leent. Mede gezien de ligging en het historisch gebruik van het pand.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie