Blij met de bijen.
Blij met de bijen. Monique Branse

Samen zorgen: Nunspeter Bijenvereniging

14 maart 2024 om 06:01 Maatschappelijk

Zorgen voor en met elkaar. De gemeente Nunspeet kent veel inwoners die zich inzetten voor een ander. In deze terugkerende rubriek maken we kennis met deze betrokken mensen, zowel jong als oud(er) en alles daar tussenin. Dit keer een gesprek met Kees Staal, voorzitter van de Nunspeter Bijenvereniging. In Nunspeet zijn in totaal vier bijenverenigingen actief.

Monique Branse

Wie geïnteresseerd is in het boeiende leven van bijen, bloemen en planten of van honing houdt, kent wellicht de Nunspeter Bijenvereniging en de natuurtuin. Het terrein is vrij toegankelijk. 

Kees vertelt: “Er zijn stukken gevonden uit 1914 waarin de Nunspeter Bijenvereniging al wordt genoemd. Het is een actieve vereniging met ongeveer vijftig leden. Elke eerste dinsdag van de maand is er een praatavond om elkaar te ontmoeten.” Het terrein en verenigingsgebouw zijn een samenwerking van Stichting Natuurtuin en Bijenpark, opgericht door de Nunspeter Bijenvereniging, IVN en de Tuingroep. “Er zijn klusdagen en daar waar we kunnen, helpen we elkaar.”

Bijen houden

“Het doel van de basiscursus imkeren is om mensen die geïnteresseerd zijn in honingbijen te leren hoe ze op een verantwoorde en vakbekwame manier met bijenvolken om kunnen gaan. 

De cursus is dit jaar voor de tweede keer gestart met vijftien cursisten en bestaat uit zes theorie- en tien praktijkdagen. 

Onze cursusleidster Stefanie Jonker is een bevlogen jonge docent, ze heeft zelf ook bijenvolken. 

Voor cursisten die niet de mogelijkheid hebben om in hun eigen tuin een bijenvolk te houden, bieden wij de mogelijkheid om bij ons te starten. 

In september ontvangen de cursisten hun diploma. Er zijn al aanmeldingen voor 2025. Dus wacht niet te lang als je ook imker wilt worden.” Aanmelden kan via secretariaat@nunspeter-bijenvereniging.nl.

Op 6 april tussen 10.00 en 12.00 uur is er, in samenwerking met de tuinwerkgroep, een open ochtend. Mensen kunnen planten en honing komen kopen. “Wij zijn dan aanwezig om uitleg te geven en de bezoeker kennis te laten maken met de Natuurtuin en Bijenvereniging.”

Bijenzwermen

Een bijenzwerm zien vliegen is een indrukwekkende gebeurtenis. De grote hoeveelheid door de lucht zwermende bijen is op zoek naar een ander onderkomen. “Vanaf eind april, begin mei kun je de zwermen zien. Je kunt de bijen volgen en meestal zullen ze na ongeveer 5 minuten samenklonteren in een boom. De koningin zit ergens in het midden. Je kunt dan een imker bellen. Op onze website kun je de gegevens vinden. Sommige mensen zijn er een beetje angstig voor, maar dat is niet nodig.”

Van 1 april tot 1 september zijn vrijwilligers van de Nunspeter Bijenvereniging dagelijks te treffen van 10.00 tot 12.00 uur bij Verenigingsgebouw De Hoeve, Zandenboslaan 1 in Nunspeet. Iedereen is welkom. Meer informatie is ook te vinden op www.nunspeter-bijenvereniging.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie