Buurtbemiddeling is er voor iedereen.
Buurtbemiddeling is er voor iedereen. Monique Branse

Goede buur door buurtbemiddeling

7 maart 2024 om 06:00 Algemeen

De gemeente Nunspeet kent veel inwoners die zich inzetten voor een ander. In deze terugkerende rubriek maken we kennis met deze betrokken mensen, zowel jong als oud(er) en alles daartussenin. Dit keer een gesprek met Hettie Schoonhoven, Coördinator Buurtbemiddeling Nunspeet-Elburg-Oldebroek.

Monique Branse

Beter een goede buur dan een verre vriend. Een veelgebruikt gezegde, maar sommige mensen hebben een andere situatie in de buurt waar ze wonen. Ze ergeren zich bijvoorbeeld aan harde geluiden of rondslingerend vuil. De irritaties beginnen bijna altijd met een kleinigheid. Door er niet over te praten, kan de irritatie zo toenemen dat het contact en communicatie ernstig wordt verstoord. Moet je het zover laten komen? Wat kun je daaraan doen? Buurtbemiddeling is er voor alle inwoners van de gemeenten Nunspeet, Elburg en Oldebroek. 

15-jarig bestaan 

Buurtbemiddeling Nunspeet-Elburg-Oldebroek is vijftien jaar geleden gestart. Hettie vertelt: “Ik zag toen een oproep voor een projectleider en heb geen seconde getwijfeld, snel reageerde ik. Na twee jaar is er geëvalueerd en werd buurtbemiddeling een structureel aanbod. Mijn functie ging over in die van coördinator. Door de jaren heen is er best veel veranderd. De laatste jaren zien we veel verharding bij mensen. Het zou dan ook fijn zijn als we wat liever tegen elkaar doen. Daar wordt iedereen blij van. Groeten we onze buren? Kennen we hun situatie? Gelukkig heb ik in die vijftien jaar ook heel veel mooie situaties mogen ervaren waar de buren onder begeleiding van de vrijwillige buurtbemiddelaars een oplossing vonden en de verbinding is hersteld. Niet altijd hoeven wij in actie te komen. Vaak betreft het ook meedenken, vooral veel luisteren en tips geven.” 

Samen met de vrijwillige buurtbemiddelaars kunnen mensen er met hun buren vaak wel uitkomen als beide partijen willen meewerken aan een werkbare oplossing of erover in gesprek willen gaan. Hettie vervolgt: “Onze getrainde en gecertificeerde vrijwilligers gaan met beide buren apart in gesprek en daarna volgt vaak een bemiddelingsgesprek op een neutrale plek. De buurtbemiddelaars geven tips over hoe je een dergelijk gesprek aangaat. Een voorbeeld van een tip: spreek niet vanuit boosheid, maar probeer een open gesprek te voeren. Buurtbemiddelaars zijn neutraal en onpartijdig en helpen de buren in een gesprek hun situatie op te lossen. Buren zoeken zelf de oplossing. Daar zit de kracht. Volgens mij heeft iedereen namelijk het liefst een leuke buur of buurt.”

Wie goed met mensen om kan gaan, kan luisteren en onpartijdig blijven, kan de nieuwe collega vrijwillige buurtbemiddelaar worden. Buurtbemiddelaars gaan met een collega vrijwilliger op pad. Ze werken in een team van veertien mensen. Ze volgen een training en er is ruimte voor eigen ontwikkeling. Ook worden er regelmatig bijeenkomsten georganiseerd. Samen zorgen buurtbemiddelaars voor samenhang en verbinding in de buurt.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie