Afbeelding
Wijnand Kooijmans

Henk Prins viert 101e verjaardag: ‘Je komt volgend jaar toch weer op bezoek?’

18 maart 2024 om 06:00 Maatschappelijk

De kinderen van Henk Prins kregen een duidelijke boodschap mee. Hij mocht dan wel 101 jaar oud worden, de vlag mag pas worden uitgestoken zodra hij 105 wordt. Burgemeester Céline Blom kwam hen namens de gemeente Nunspeet feliciteren en werd ditmaal vergezeld door wethouder Wichert Stoffer. Prins is het oudste CDA lid in Nunspeet. Prins en Blom zijn geen onbekenden van elkaar, vorig jaar kwam de burgemeester voor de eerste keer hem op bezoek. “En voor ik het vergeet te vragen, je komt volgend jaar toch ook wel weer.”

Wijnand Kooijmans

Al dan niet met Monchoutaart. “Die hebben mijn vrouw en ik vaak klaar gemaakt”, zo zegt Prins. Dit keer is de Monchou gemaakt door een achterkleinkind en haar moeder.

Bijna vijf jaar geleden is de vrouw van Henk overleden. Dat was voor hen zware klap die zich ook nu laat voelen. “Je beseft ook dat je door moet.” Er zijn vier kinderen, één zoon en drie dochters. Henk is zelf geboren in het plaatsje Nederland dat ligt in de omgeving van Blokzijl.

Terugkijkend geeft Henk aan dat vooral de Tweede Wereldoorlog grote indruk op hem heeft gemaakt. Een periode met veel impact maar ook vijf verloren jaren, zoals hij zelf zegt. Een vriend van hem moest naar Duitsland en werd aan het eind van de oorlog door de Russen bevrijd.

In 1943 moest Henk voor de keuring naar Meppel om uitgezonden te worden naar Duitsland. Hij kreeg een stapel kleding- en etensbonnen. “Ik koos er echter voor onder te duiken bij wat in de tijd als een herenboer werd gezien in Friesland. De man had wel dertig koeien. Daarvan moest ik er zes iedere morgen en avond melken, de knecht van de boer was wel naar Duitsland gegaan.”

Na zijn huwelijk nam Henk Prins een baan aan in Dedemsvaart. Het lokkertje voor hem en zijn vrouw was dat er een woning aan was verbonden. “Het bleek om inwoning te gaan bij een oud vrouwtje, we mochten de keuken gebruiken, hadden een klein kamertje met een paar stoelen voor onszelf en een bed op de overloop. Een jaar later kregen we wel een eigen woning.”

In 1953 verhuisde het gezin Prins naar Nunspeet waar hij directeur werd van de Coöperatieve Landbouwvereniging Veluweland. Tot hij 61 jaar oud was en met pensioen mocht. ‘Daarna volgden de mooiste jaren van ons leven. We hadden een camper en konden er op uit trekken.” Prins is nog steeds een biljartliefhebber. “Ik heb een abonnement op de Amvo bus en die rijdt iedere week voor. Dan moet ik wel mee. Maar ik verlies nu zelfs van diegene die ik een paar jaar geleden zelf hebben leren biljarten.”

Henk zat ook lange tijd in de politiek. Eerst voor de Christen Democratie Unie, later acht jaar voor het CDA. Hij betreurt het dat de fusie die ontstond tussen christelijke partijen in Nunspeet nooit echt van de grond te gekomen. “Bij de eerste verkiezingen haalden we zes zetels, bij de laatste was dat er nog maar één.”

Tot iets meer dan een jaar geleden reed Prins zelf nog auto. “Het heeft ons wel wat moeite gekost om hem daarmee te laten stoppen”, zo geeft zijn zoon aan. De verjaardag werd met de familie gevierd in hotel-restaurant Vennendal.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie