Noah Koning in een kennismakingsgesprek.
Noah Koning in een kennismakingsgesprek. SWN

Maatjes geven betekenis

26 maart 2024 om 06:00 Maatschappelijk

“Jij bent de eerste persoon in Nunspeet die echt de tijd en moeite heeft genomen om met mij Nederlands te spreken”, dat zei een meneer uit Syrië die in 2021 in Nederland is komen wonen tegen zijn taalmaatje. 

Noah Koning

Een taalmaatje brengt veel meer dan alleen het leren van de taal.  Een taalmaatje vertelt ook over de Nederlandse normen en waarden en is daarnaast een contactpersoon om op terug te vallen. Zo heet een taalmaatje als het ware iemand welkom in de gemeente Nunspeet.

Binnen Stichting Welzijn Nunspeet wordt veel gewerkt met maatjes. We hebben taalmaatjes die we in contact brengen met anderstaligen die nieuw zijn in Nederland. Ook hebben we in samenwerking met Het Venster het Maatjesproject Nunspeet, waarbij maatjes leuke dingen met elkaar ondernemen. Daarnaast hebben we maatjes die praktisch iets voor een ander willen betekenen, door bijvoorbeeld samen aan de slag te gaan in de tuin. 

Van tevoren willen we graag eerst een persoon leren kennen. We willen dan bijvoorbeeld weten wat voor interesses, werk of hobby’s diegene heeft. Dit werkt namelijk verbindend tussen mensen. Daarnaast kunnen levensverhalen ook verbindend werken. Zo hadden we laatst een gesprek tussen twee vrouwen die beiden een periode van chronische vermoeidheid hebben meegemaakt. De ene vrouw had dit ongeveer 10 jaar geleden meegemaakt en de andere mevrouw zat er nog middenin. Beide vrouwen konden zichzelf vinden in de verhalen van de ander. Nu hebben ze afgesproken om eens per maand samen te wandelen. Mensen aan elkaar verbinden zodat daar een duurzaam contact uit voortkomt dat beide personen energie geeft, dat zien wij graag! Het is niet vanzelfsprekend om maatjes in het leven te hebben. Zo geeft bijna 40 procent van de inwoners van de gemeente Nunspeet in het inwonersonderzoek aan regelmatig of vaak gevoelens van eenzaamheid te hebben. Soms is het lastig om iets met deze gevoelens te doen. Een maatje is iemand die op gelijkwaardig niveau contact met een ander aangaat. 

Natuurlijk zijn we altijd op zoek naar de juiste mensen. Wie hier meer over wil weten kan contact opnemen: 06-89991451 of noah@welzijnnunspeet.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie