Groep 1
Groep 1 Gemeente Nunspeet

Lintjesregen in Nunspeet

26 april 2024 om 13:01 Maatschappelijk

Dertien inwoners van de gemeente Nunspeet zijn koninklijk onderscheiden. Alle betrokkenen zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. De bij behorende versierselen werden opgespeld door burgemeester Céline Blom.

Evert Polinder (69) is onderscheiden vanwege zijn inzet als onder meer penningmeester binnen schoolbestuur van de vereniging tot het verstrekken van basisonderwijs op gereformeerde grondslag en voor zijn functie als vertrouwenspersoon voor twee scholen. Ook heeft hij zich ingezet voor de Gereformeerde Gemeentekerk als diaken en scriba. Hij was tevens vrijwilliger bij de administratie van het protestants christelijk welzijnswerk Het Venster en was betrokken bij de opvang van ontheemden uit Oekraïne.

Zijn echtgenote Bertha Polinder-Groothuis (64) was onder meer vrijwilliger bij de opvang van een cliënt die verbleef op Schuylenburg in Apeldoorn. Zij was mantelzorger voor haar schoonmoeder, een oom en eentante en nu voor haar eigen moeder. Ook was ze betrokken bij de commissie vakantieweken van de Gereformeerde Gemeente en is ze coördinator van Helpende Handen. 

Foka de Jager-Hut (57) is leider van het jeugdwerk van de Protestantse Kerk Nederland (Hervormde Gemeente). Tevens leverde ze belangrijke bijdragen aan de Alphacursussen en is werkzaam als leerkrachtondersteuner bij De Wingerd, de school voor zeer moeilijk lerende kinderen in Nunspeet. Ook biedt ze incidenteel begeleiding aan het Wingerdkoor en is vrijwilliger bij Voedselhulp Nunspeet en bij de christelijke boekhandel Blijmare.

Tini van Zalk – de Jager (76) is al sinds 1969 betrokken bij de leiding van de zondagsschool van de Hervormde kerk in Nunspeet. Tien jaar lang gaf ze leiding aan de pannenkoekkramen tijdens de Heleboeldag van deze kerk en sinds 2008 is ze bestuurslid van de Hervormde Vrouwengroep. Sinds 2016 zet ze zich in als kookvrijwilliger bij Het Venster, als organisator van de naaicursussen voor statushouders en als invaller voor de gymlessen.

Rijk van den Berg (79) was van 1992 tot 2009 secretaris van de oranjemarkt/rommelmarkt van de Protestants gemeente Driestwegkerk. Bij deze kerk was hij ook 21 jaar hulpkoster en maakte hij vijf jaar mede het kerkblad van deze gemeente. Sinds 2002 verzorgt hij voor ruim tachtig leden van de ouderenbonden de belastingaangiften.

Han Bixerman (79) was van 1997 tot 2007 eveneens betrokken bij de oranjemarkt van de Driestwegkerk. Sinds 2004 is hij vrijwilliger/hobbyleider bij de Auto Motor Hobby Club bij de Prinses Margrietkazerne in Wezep. Iedere bewoner van de kazerne kan hier onder zijn leiding leren aan de eigen auto te knutselen. Voor de Protestants Christelijke Ouderenbond verzorgt hij sinds 2011 de ledenadministratie en maakt hij de nieuwsbrief. Ook is hij actief geweest voor het ministerie van defensie als het gaat om het opzetten en onderhouden van een database applicatie.

Coby Mulder (74) was hoofd van een kleuterschool en adjunct-directeur van een basisschool. Naast dit werk was zij betrokken bij het traject om te komen tot een methode voor de seksuele voorlichting binnen het basisonderwijs, die aansluit bij de christelijke identiteit van de school. Van 1976 tot 1991 was zij vrijwilliger bij de Hervormd-Gereformeerde Jeugdbond en was van 2000 tot 2015 vertrouwenspersoon bij de CNS-scholen in Nunspeet. Sinds 1944 is zij actief als vrijwilliger bij de reisorganisatie Beter Uit. Ook was zij lange tijd coördinator bij Voedselhulp Nunspeet.

Pieter Wiegel (47) uit Elspeet was van 2012 tot 2022 directeur van de basisschool Eben-Haëzer in Elspeet. In die functie was hij kartrekker bij de oprichting van de stichting leerlingenvervoer Veluwe-IJsselland. Gedurende twintig jaar was hij staflid en later kernstaflid van een vakantieweek voor mensen met een verstandelijke beperking bij de landelijke organisatie commissie vakantieweken van de Vrouwenbond Gereformeerde Gemeente.

Gert Ponsteen (62) is sinds 2001 vrijwilliger bij de zwem- en poloclub Nunspeet. In die functie heeft hij verschillende taken voor zijn rekening genomen en was hij nauw betroken bij de bouw van het nieuwe sportcomplex De Wiltsangh en de overgang vanuit de Brake naar dit complex. Hij is webmaster voor de Oranjevereniging Nunspeet en de Heemkundige Vereniging Nuwenspete. Dit doet hij ook voor de stichting Vrienden van Molen De Duif. 

Henk Borsbom (79) is één van de oprichters van de Motorclub Nunspeet en hier ook enige jaren voorzitter van. Sinds 1998 is hij grofwild controleur bij de wildbeheerseenheid De Vale Ouwe. Hij was verder bestuurslid van de Ittmannshof en van de vrienden van deze woon-zorg instelling. 

Wieb Spiekman (80) is sinds 1982 actief als vrijwilliger bij de groep Nunspeet van Amnesty International. Sinds 1944 is hij vrijwilliger bij de Protestantse gemeente Driestwegkerk, onder meer als het gaat om de Oranjemarkt, de Kerkbalans en het onderhouden van contacten met gemeenteleden. 

Gerrit Jan Gouman (59) is sinds 1990 vrijwilliger bij de Hervormde gemeente Nunspeet als diaken, ouderling, voorzitter van de kerkenraad en in diverse commissies. Ook was hij werkzaam als vrijwilliger bij de ChristenUnie en betrokken bij de jaarlijkse collecte van het Leger des Heils. Acht jaar was hij betrokken bij de jaarlijkse coördinatie van de Dorcas Hulp & Ontwikkeling Voedselactie bij de lokale supermarkten en sinds 2020 is hij actief voor het Hospice De Regenboog in Nunspeet.

Herma van den Ham-Vlijm (63) is momenteel onder meer vertrouwenspersoon bij de Stichting voor Christelijk Onderwijs Harderwijk-Hierden. Ze weet wat er speelt achter de voordeur en handelt daarna. Sinds 1982 is ze actief als vrijwilliger bij de Hervormde Kapel in Hulshorst, onder meer als het gaat om het jeugdwerk en het mede-organiseren van clubkampen. Ze verzorgt iedere week de bloemen en aankleding van de kansel in de Kapel, zet wandeltochten uit voor de gemeente en het organiseert het Koffiehuis.

Groep 2
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie