Heemraad Bert van Vreeswijk (l), en gedeputeerde Klaas Ruitenberg tekenden in het Huis der Provincie in Arnhem.
Heemraad Bert van Vreeswijk (l), en gedeputeerde Klaas Ruitenberg tekenden in het Huis der Provincie in Arnhem. Henri van der Beek

‘Zonder Nunspeet verder op ingeslagen weg’

11 januari 2024 om 14:45 Politiek

Burgemeester Jan Nathan Rozendaal van de gemeente Elburg zegt dat het besluit van de meerderheid van de Nunspeetse gemeenteraad om niet in te stemmen met de samenwerkingsagenda Kop van de Veluwe teleurstellend is voor de overige vier gemeenten Elburg, Oldebroek, Hattem en Heerde.

Wijnand Kooijmans

“We moeten echter het standpunt van de raad respecteren. Het gevolg is dat wij zonder Nunspeet verder gaan op de ingeslagen weg. Daarbij laten wij de deur voor de samenwerking met Nunspeet open staan. Wellicht volgt in de toekomst alsnog aansluiting door Nunspeet op onze regionale samenwerking.” De provincie Gelderland, partner in de samenwerking Kop van de Veluwe, betreurt eveneens het besluit van de Nunspeetse raad.

De samenwerkingsagenda is inmiddels ondertekend door betrokken partners. Hierin wordt de koers voor de korte en lange termijn uitgezet. De gemeenten in de Kop van de Veluwe willen voor de toekomst de kwaliteit van hun leefomgeving behouden of vergroten. 

Burgemeester Rozendaal: “De agenda gaat over de toekomst van het gebied. Veel plannen voor de kortere termijn staan al vast. Voor de periode daarna moeten we nu gezamenlijk de fundamenten leggen. Ook willen we met werkgevers, werknemers en onderwijsinstellingen de ‘vakmensen’ met de juiste kennis en vaardigheden werven en behouden voor onze regio. Alleen dan kunnen we het uiteindelijke doel van deze samenwerkingsagenda bereiken: een regio waarin onze inwoners fijn wonen, werken en samenleven.”

Een belangrijk speerpunt in de Kop van de Veluwe is verbetering van de NS-stations. Stations Wezep en ’t Harde fungeren als hubs voor forensen richting Zwolle en toeristen/recreanten richting de Veluwe. Minder verkeer op rijksweg A28 betekent een verbetering van de bereikbaarheid. Die bereikbaarheid is belangrijk voor de economie van de regio, een ander speerpunt. 

Zo vormt de nieuwe ontsluiting bij bedrijventerrein H2O in Wezep een eerste resultaat van de samenwerking. 

Door opleidingen te laten aansluiten op de behoefte van bedrijven en het ‘menselijk kapitaal’ hiermee te verbinden, krijgt de regionale economie een sterke boost. 

Een ander speerpunt betreft het gezamenlijk optrekken bij de bouw van woningen en het ontwikkelen van bedrijventerreinen. En het wegnemen van de drempels hiervoor. Een voorbeeld hiervan betreft het versterken van de energie-infrastructuur. Ook in de Kop van de Veluwe hebben zowel bedrijven als nieuwe woningbouwprojecten te maken met krapte op het elektriciteitsnet. De bedrijven hebben veel elektriciteit nodig om te verduurzamen. Zij vragen gemeenten en provincie om hulp bij het opstarten van ‘smart energy hubs’. Dit betreft de gewenste investeringen die bedrijven helpen zelf energie op te wekken en te bewaren (in batterijen). Die energie kan dan weer worden gedeeld met andere bedrijven.

In de Nunspeetse gemeenteraad stemden de fracties van Gemeentebelang en SGP tegen de samenwerkingsagenda. Zij vinden dat Nunspeet onvoldoende baat heeft bij de samenwerking en willen ook kijken naar andere vormen van samenwerking.

 Onder toeziend oog van bestuurders en medewerkers ondertekent wethouder Lyda
Sneevliet als laatste van de gemeenten.
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie