Aart de Ruiter bij zijn grote collectie email.
Aart de Ruiter bij zijn grote collectie email. eigen foto

De Snuffelhal: passie voor bijzondere curiosa

2 april 2024 om 06:00 Zakelijk

“Het heet niet voor niets De Snuffelhal”, zegt Aart de Ruiter. “Elke week zijn er nieuwe spullen, ik ben altijd op zoek naar iets bijzonders. Daarom komen mensen uit het hele land snuffelen in Elspeet.”

José Oosthoek

Op 12 en 13 april is het Voorjaarsopruiming in De Snuffelhal. “Onze artikelen zijn al niet duur en geven we ook nog eens flinke korting”, vertelt De Ruiter. “We hebben meer dan 10.000 leesboeken. Mensen gaan soms met twintig of dertig boeken naar huis, ze kosten ook maar één euro. We zijn geen kringloopwinkel, dat denken mensen wel eens, maar dat is niet zo. Ik koop in en ik verkoop. Alle antiek, curiosa en brocante komt uit grootmoeders tijd. Van rond 1900 of van vóór de oorlog, meestal meer dan 100 jaar oud. De collectie email in de winkel is beroemd; potten en pannen, ‘zand, zeep en soda’, broodtrommels in heel veel kleuren en de bekende borden van email met (reclame)tekst of -afbeelding.” Achter de winkel is de grote hal, waar van alles te vinden is. Laatst heeft De Ruiter een aantal metalen hoedendozen op de kop getikt, afkomstig uit Engeland. Maar ook een grote luidspreker van Philips, kunststof hammen en kazen, vaak decoratie in ‘mancaves’. Kinderwagens uit de tijd tussen 1900 en 1960, oude fietsen en brommers en een grote collectie schilderijen. 

De Ruiter heeft er een neus voor: “Mensen vragen wel eens hoe lang ik al verzamel. Het is geen verzamelen, het is handel. Dat doe ik graag, ik rijd op een avond naar Limburg of Groningen als ik daar iets bijzonders kan opkopen. De artikelen van De Snuffelhal zijn zó oud, dat ze duurzaam zijn door hun leeftijd. “Er komen ook veel jonge mensen”, aldus De Ruiter. “Veel meubelstukken worden opgepimpt, ze geven er hun persoonlijke tintje aan. Toen de gasprijzen hoog werden, hebben we enorm veel houtkachels en petroleumstellen verkocht. Er waren mensen die hun gasfornuis niet meer gebruikten en kookten op drie of vier petroleumstellen.”

Op 12 april is De Snuffelhal open van 9.00 tot 20.00 uur en op 13 april van 9.00 tot 17.00 uur. “Voor iedereen de moeite waard”, nodigt De Ruiter uit. “Meer dan 95 procent van onze klanten komt terug, er is immers steeds weer iets anders. Oriënteren kan op de website, www.snuffelhalderuiter.nl of op Facebook en Marktplaats.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie