Afbeelding ter illustratie.
Afbeelding ter illustratie. Shutterstock

Zeven veehouders in Elspeet denken aan stoppen met hun bedrijven

5 mei 2024 om 06:01 Algemeen

Bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland zijn zeven aanvragen ingediend door veehouders uit Elspeet die overwegen met hun bedrijf te stoppen in het kader van de Landelijke beëindigingsregeling veehouderij met piekbelasting. Dat blijkt uit het antwoord van het college van burgemeester en wethouders op vragen van Marien Klein (SGP).

Wijnand Kooijmans

De gemeente zelf heeft keukentafelgesprekken gevoerd met ondernemers in het gebied GEUS (Garderen, Elspeet, Uddel en Speuld) over de op te stellen gebiedsvisie voor dit agrarisch gebied. Ook worden er bijeenkomsten met agrariërs gehouden om tot een breed gedragen gebiedsvisie te komen. Tijdens de keukentafelgesprekken geven ondernemers soms aan na te denken over de mogelijkheid te stoppen. De gemeente houdt hier geen overzicht van bij. Een ondernemer moet inschattingen maken voor zijn bedrijfsvoering en stoppen kan dan een optie zijn. De informatie wordt vaak ook in vertrouwelijkheid gedeeld zonder toestemming dit ergens te registreren.

Bij de overwegingen te stoppen spelen noodzakelijke investeringen, gebrek aan een opvolger, leeftijd en financiële argumenten een belangrijke rol.

De gemeente zelf stuurt beleidsmatig op het functieveranderingsbeleid. Binnen het provinciaal ‘waardevol open gebied’ ten noorden van de Harderwijkerweg is het niet mogelijk om extra woningen toe te voegen. Er wordt gestreefd naar het behoud van veehouderijen en het open gebied niet verder met woningen te verstenen. Gewezen wordt op het feit dat Nunspeet een ruimhartig beleid voert rond functieverandering.

De gemeente heeft minder stikstofruimte beschikbaar dan gewenst. Daardoor is men afhankelijk van wat aan ruimte beschikbaar wordt gesteld door de provinciale stikstofbank. Dat kan tot vertraging leiden bij ontwikkelingen die de gemeente zelf of de agrarische sector heeft gepland.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie