De bibliotheek in Nunspeet wordt toegankelijker gemaakt.
De bibliotheek in Nunspeet wordt toegankelijker gemaakt. Wijnand Kooijmans

Nunspeet geeft geld voor aanpassingen aan bibliotheek Veluvine

6 januari 2024 om 14:45 Algemeen

Door de gemeente Nunspeet wordt op basis van een rijksregeling een subsidie aangevraagd van 120.000 euro. Het bedrag is bestemd voor verruiming van de openingstijden, uitbreiding van het aantal uren dat mensen kunnen worden ingezet en de daarbij behorende fysieke aanpassing van de bibliotheek die is ondergebracht in het multifunctionele centrum Veluvine in Nunspeet.

Wijnand Kooijmans

Het gaat om 80 procent van de totale kosten die met de plannen is gemoeid. De overige 20 procent moet worden betaald door externe partijen of de gemeente. Voor de cofinanciering van de aanvraag wordt door de gemeente eenmalig 15.000 euro uitgetrokken.

Met de subsidie moet de bibliotheek optimaal toegankelijk worden. De openingstijden worden aangepast van ’s ochtend vroeg tot ’s avonds laat en minimaal zes dagen per week. Op de eerste verdieping moet een plein komen met onder meer het Informatiepunt Digitale Overheid, het financieel trefpunt, het taalhuis etcetera. Deze diensten moeten optimaal worden geclusterd voor het publiek.

Van de benodigde 20 procent neemt, naast de bijdrage van de gemeente, de Stichting Bibliotheek Noordwest Veluwe 21.000 euro voor rekening. De uitbreiding maakt dat de structurele kosten vanaf 2025 jaarlijks toenemen met 46.500 euro. Deels worden deze betaald uit de hogere uitkering uit het gemeentefonds als de zorgplicht van gemeenten voor de bibliotheken van toepassing is.

Met uitzondering van 2021 laat het aantal uitleningen al jaren een stijgende lijn zien. In 2022 waren er in Nunspeet 275.142 uitleningen. Het jaar daarvoor waren er 191.432 uitleningen, maar dat jaar kan niet als maatstaf worden gezien vanwege de coronapandemie. In 2020 waren er bijvoorbeeld 226.249 uitleningen. Het aantal bezoekers bedroeg in 2022 in totaal 271.226 mensen. Dat is een stijging van 44,4 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Onder meer worden de openingsuren verruimd door komst van extra personeel

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie